Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

INSPEKCIJA: Pečatirali pekaru u Budvi zbog loše higijene

Uprava za inspekcijske poslove je prilikom kontrole pečatirala četiri objekta na primjoru zato što nijesu radili u skladu sa zakonom. Rješenje o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti uručili su vlasniku pekare ,,Jaz” u Budvi.
Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali za MNE magazin da su prilikom kontrole ove pekare evidentirali loše sanitarno-higijenske uslove. Vlasniku je napisana prekršajna prijava.

pekaraa

Inspekcija kod ostalih objekata koje je analizirala nije zapazila nepravilnosti kada je riječ o higijenskim standardima, ali je bilo problematično što su pojedini počeli rad ili su proširivali, odnosno mijenjali djelatnost bez odobrenja. To je uočeno u barskom lokalu ,,Club Boshorus“, kao i u tivatskom bifeu ,,Sloga“ zbog čega im je uručeno rješenje o zabrani ugostiteljskog rada. I kod vlasnika objekta ,,Tatar bašta“, u Herceg Novom uočena je identična neregularnost.

-Rješenje o zabrani ugostiteljske djelatnosti pečaćenjem uručeno je i klubu penzionera u Golubovcima, u Podgorici – kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Inspekcija je ovom akcijom uklonila i dva objekta na primorju zato što su bila nelegalno postavljena. Riječ je o ugostiteljskom mobilijaru u Baru i konzervatoru za sladoled u Budvi.

Uprava za inspekcijske poslove je na primorju obavila 1.358 kontrolu u kojima je utvrđeno 762 nepravilnosti.

Donijeli su 76 rješenja o zabrani rada po različitim osnovama. Neki poslodavci su kažnjavani zato što nijesu imali sanitarne knjižice, nijesu posjedovali dozvolu za rad. Zabrane rada su pisali i zato što poslodavci nijesu imali ugovor o radu i nijesu prijavljeni na obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kažu da su zabranjivali obavljanja djelatnosti onima koje su zatekli u procesu rada, a nijesu prošli obuku da su osposobljeni za bezbjedan rad na tim radnim mjestima.