Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

DANILOVGRAD: Festival ekološkog filma od 25. do 27. juna

Danilovgrad_Flickr-0Festival ekološkog filma pod nazivom ,,Green Montenegro International Film Fest” biće održan od 25. do 27. juna u Danilovgradu.
Posjetioci će biti u prilici da vide crnogorska, regionalna, evropska i svjetska ostvarenja o ekologiji, održivom razvoju  i zaštiti životne sredine, a biće održana i Panel diskusija na temu zaštite životne sredine.

– Cilj festivala je razvijanje i podizanje svijesti o potrebi zaštite i očuvanja životne sredine, kroz umjetnički impuls, ali i kroz unaprijeđenje znanja i informisanosti o ekologiji – navodi se u saopštenju.

Ideja da se Festival ekološkog filma realizuje upravo u Danilovgradu nastala je iz razloga što je Opština Danilovgrad 2010. godine, u pilot projektu koji su realizovali Vlada Crne Gore i Vlada Holandije, postala prva opština u Crnoj Gori koja je donijela Strategiju održivog razvoja i formirala Lokalni savjet za održivi razvoj.

– Opština je i tada prepoznata zbog svojih geografskih, prirodnih i privrednih karakteristika, te sve navedeno predstavlja razlog da se Festival ekološkog filma realizuje u takvom ambijentu, odnosno u Danilovgradu – piše u saopštenju.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, uz podršku Opštine Danilovgrad. Za realizaciju je zaslužna JU Centar za kulturu Danilovgrad. Podršku u saradnji pružili su NVO ,,Montenegrin Universal Theatre” i ,,Centar za multimedijalnu produkciju” iz Podgorice.

Predsjednik Savjeta filmskog festivala je predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad dr Miodrag Đurović, a ostali članovi su državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, predsjednik Fondacije „Petrović Njegoš“ princ Nikola Petrović, dr Vukić Pulević, prof. dr Mihailo Burić, predsjednik Savjeta Zelenih Crne Gore Branko Lukovac, nezavisni programski i produkcioni konsultant, direktor ,,Beldocsa” Mladen Vušurović, reditelj Gojko Kastratović, glumac Slobodan Marunović i koordinator festivala Blagota Marunović.