Porto Novi
DRUŠTVO

MINISTARSTVO SOCIJALNOG STARANJA: Dobro bi bilo da marketi doniraju hranu pri isteku roka

U Francuskoj je nedavno usvojen zakon koji obavezuje supermarkete da doniraju u humanitarne svrhe hranu pri kraju roka koju ne mogu da prodaju, pa smo povodom toga pitali crnogorsko Ministarstvo rada i socijalnog staranja da li bi ovaj propis mogao da zaživi i u našoj zemlji. Kazali su da je ideja pozitivna, ali da u Francuskoj postoji drugačiji poslovni ambijent u odnosu na naš.

hrana

– Supermarketi ne proizvode hranu već je kupuju od proizvođača hrane. Kod nas je uobičajeno da se artikli prije isteka roka trajanja prodaju na akcijama – navode iz ovog resora.

Zato smatraju da bi bilo pozitivno da supermarketi bez donošenja nekog propisa doniraju proizvode u humanitarne svrhe. To treba da rade, kako kažu, imajući u vidu da će u svakom slučaju ostati bez profita poslije isteka roka.

A da marketi ne doniraju hranu onima kojima je zaista potrebna u dovoljnoj mjeri, potvrdili su nam nedavno iz crnogorskog Crvenog krsta. Upravo zbog toga priželjkuju da se ,,francuski zakon“ odomaći i kod nas.

Kada smo ranije pisali o ideji da se obavežu crnogorski marketi da doniraju hranu u humanitarne svrhe i NVO ,,Banka hrane“ je bila saglsna da svakako treba da bude primjenjena kod nas.

Sanja Šćepović iz NVO Banka hrane je kazala da ovakvu inicijativu mogu da upute Skupštini na usvajanje, ali da je to apsurdno, jer da bi se prihvatila treba da postoje podaci o tome u kojoj mjeri se rasipa hrana u državi.

– Pitaće nas: ,,Odakle vi znate da se rasipa hrana?” Nažalost, kod nas nema zvaničnih informacija koliko se hrane rasipa. Zato već dvije godine pokušavamo da uradimo istraživanje o tome, ali nam nedostaje novčana podrška – kaže Šćepović.

A sudeći prema pojedinim odgovorima koje smo dobili od crnogorskih marketa, njima ne bi smetalo da se uvede ovaj zakon kod nas.

Marketing menadžer Volija Olivera Šuškavčević kaže da imaju pozitivno mišljenje o ovom zakonu.

– Radujemo se svakoj novoj inicijativi koja bi nešto promjenila kada je navedeno u pitanju, kao i uvijek kada su humanitarne aktivnosti u pitanju – odgovorila je kratko Šuškavčević.

Podsjetimo, Evropski parlament 2012. godine usvojio je rezoluciju o borbi protiv rasipanja hrane, a u kojoj se zahtijeva da se do 2020. godine prepolovi procenat bacanja hrane. Stručnjaci kažu da gotovo trećina proizvedene hrane u svijetu propadne ili se baci.