Porto Novi
PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ZANIMLJIVO: Mjesto u kojem svi zarađuju 1.200 eura mjesečno

spanija selo

Andaluzijsko selo u južnoj Španiji, pod nazivom Marinaleda uživa visok stepen demokratije, koja se može opisati kao socijalna utopija.  Naime, u ovom mjestu praktično nema nezaposlenosti, policije ni kriminala. U njemu živi samo 2.700 stanovnika od kojih su svi zaposleni i primaju 1.200 eura mjesečno.

Stanovništvo zarađuje od poljoprivrede, uzgajaju masline, ostale proizvode i prodaju maslinovo ulje. Osnovne namirnice poput riže, ulja i pasulja, odvoze u Banku hrane da bi na taj način pomogli najsiromašnijima koji nemaju šta da jedu.

marinaleda spanijaGradonačelnika Juan Manuel Sánchez Gordillo koga stanovnici zovu ,,Španski Robin Hud”smatra da je sramota da se u 21. vijeku dešava to da neke porodice nemaju osnovna sredstva za život i da je dobro što im ostali stanovnici na ovaj način pomažu.

Gradonačelnik takođe daje mogućnost svojim sugrađanima da svi oni koji žele da sagrade kuću mogu to da urade besplatno. Materijal i kvalifikovane radnike obezbjeđuje im opština. Porodice samo imaju obavezu da plaćaju 15 eura mjesečno do kraja života i da ne prodaju imanje drugome.

– Moramo iznova da razmislimo o pravim vrijednostima, društvu, novcu, sebičnosti i individualizmu, jer stanovnici Marinaleda žele svoje iskustvo da prenesu cijelom svijetu – kazao je njihov gradonačelnik.

Priredila:  K.J.