Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

AŠANIN: Mjere NKT-a u Nikšiću dale rezultate

Nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u Nikšiću su dale rezultate, kazao je direktor Opšte bolnice Nikšić Ilija Ašanin i dodao da je zadnjih dana manje pacijenata na pregledima i manje onih kojima je u ovom trenutku potrebno hospitalno liječenje.

-U Opštoj bolnici u Nikšiću liječi se 75 pacijenata, osam je životno ugroženo i nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja, jedan je na respiratoru, a tri na invazivnoj ventilaciji. Ostali su stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju – kazao je Ašanin.

U bolnici tenutno ima dovoljno mjesta za nove prijeme.

-Na samom početku drugog talasa Bolnica Nikšić je bila u obavezi da obezbijedi 80 kreveta. U trenutku pogoršanja epidemiološke situacije u Nikšiću dobili smo nalog da proširimo kapacitete za 20 postelja što smo i uradili. Tako da u ovom trenutku mi smo respiratorni centar koji je u funkciju stavio 100 postelja za liječenje pacijenata od kovid infekcije. To znači da smo osim kapaciteta psihijatrije u funkciju stavili i kapacitete Odsjeka za ortopediju. U ovom trenutku imamo mjesta za sve one kojima je potrebno bolničko liječenje – dodao je Ašanin.

On ističe da su mjere Nacionalnog koordinacionog tijela dale rezultata.

-Vidim da su nove mjere NKT-a dale efekte i čini mi se da zadnjih dana imao manji broj pacijenata na pregledima i manji broj pacijenata kojima je u ovom trenutku potrebno hospitalno liječenje u bolnici u Nikšiću – dodao je Ašanin.

U toj zdravstvenoj ustanovi trenutno je pet ljekara pozitivno na korona virus, 17 medicinskih sestara odnosno tehničara i tri nemedicinska radnika odnosno zaposlene u tehničkoj službi.

-Sve ovo dugo traje, opterećanja psihofizička su velika, pomalo se osjeća i zamor kod onih koji su angažovani na liječenju pacijenata u kovid bolnici ali i u svakom slučaju ne dovodi se u pitanje ni profesionalni pristup ni sve ono što treba da bude karakteristika savjesnog i odgovornog medicinskog radnika – kazao je Ašanin.

 

Izvor: Rtcg