Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

RADOVIĆ: U Institutu za bolesti djece ustaljena dinamika hirurških programa i pregleda

Foto: PR Centar

Na Institutu za bolesti djece trenutno se od kovida-19 liječi beba od tri i po mjeseca koja ima blažu kliničku sliku. Za još četvoro djece čekaju se rezultati testa. Ambulantni pregledi i hiruške intervencije na Institutu se obavljaju nesmetano, rekao je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti direktor Instituta za bolesti djece, dr Saša Radović.

-Institut za bolesti djece nije prekidao ambulantne preglede. I hiruški programi i pregledi idu dinamikom kao da nije infekcija – naglasio je doktor Radović.

Radović kaže da nakon šest mjeseci od izbijanja epidemije “možemo da kažemo da su sva hospitalizovana djeca bila sa blagom kliničkom slikom”.

Komentarišući otvranje škola i vrtića doktor kaže da misli da su kolege iz Instituta napravili strategiju koja mora funkcionisati.

-Škola je nešto što se ne može zamijeniti kao i boravak u vrtićima – rekao je Radović.

Kazao je da ga preklapanje infekcije sezonskog gripa i koronavirusa brine, ali to je nešto što očekuju i prate.

-Kapaciteti Instituta za sva febrilna stanja i kovid infekcije su dovoljni za našu populaciju – rekao je Radović.

U slučaju da dijete dobije simptome kovida-19, doktor kaže da je prvi korak koji roditelji treba da naprave jeste da se obrate izabranom pedijatru, a u slučaju febrilnog stanja u Kovid ambulantu, te da su jasne mape dostupne na sajtu doma zdravlja.

Direktor Instituta kaže da roditelji moraju da razmišljaju o svojim kontaktima i kontaktima djece.

-Uvijek sam za to da djeca borave vani i da se igraju i da u tom smislu dobro analiziraju kontakte kako bi mogli razmišljati o tome da je postojala mogućnost infekcije – napominje doktor.

Radović ističe da ono što je specifično za dječji uzrast je da skoro da nema simptoma koji se nije ispoljio, a da nije bio povezan sa koronavirusom.

-Ne možete se osloniti samo na respiratorne infekcije, na febrilnost. Više od trećine djece je imalo simptome dijareje i povraćanja, bolove u zglobovima. Imali smo pacijenta i sa glavoboljom. Jedan egzatan simptom može da bude ipak promjena opšteg zdravstvenog stanja djeteta, kad vidite da vašem djetetu nije dobro, to je dovoljan razlog da se razmišlja o infekciji koronavirusa – naglasio je Radović.

Dodaje da je Institut poslije prvog talasa epidemije nastavio sa planovima i opremanjem prostora.

-Nabavljena je kamera za tretman oštećenja vida kod djece. To je bio nedostajući aparat, koji podiže nivo tretmana oftamologije na značajan stepen kao i niskodozni skener koji ima zaštitu od zračenja – rekao je Radović.

 

Izvor: Vijesti