Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MUGOŠA: Sjutra šaljemo uzorke za Njemačku, kovid ,,ušao” u Dom starih u Risnu

Foto: PR Centar

Zbog velikog priliva uzoraka, Institut za javno zdravlje će sjutra u Njemačku uputiti 1.000-1.300 uzoraka na analizu, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša na današnjoj konferenciji za novinare.

On je istakao da se za sada na rezultate testa čekalo do 48 sati, a uzorke su uputili kako se taj rok ne bi produžio.

Mugoša je na konferenciji za medije saopštio da je Kovid-19 ,,ušao” u Dom starih u Risnu.

– Deset štićenika Doma je zaraženo, šestoro je u bolnici, a četvoro će biti prevezeno. Zaraženo je i sedam zaposlenih u Domu. Najvjerovatnije je zaposleni donio infekciju – kazao je Mugoša.

Ne sviđa mu se, dodao je on, što se dešava u Risnu.
– Pokušavamo da sačuvamo stare. Ali zamor čini svoje – rekao je on.

Kada su u pitanju mjere, one nisu donešene tek tako i lako, poručio je Mugoša.

– Situacija je komplikovana i imamo vrlo visoku lokalnu transmisiju. Srećom, naporima uspijevamo da kontrolišemo epidemiju, zdravstveni sistem nije urušen, funkcionišemo i dalje. Mi smo stizali da uradimo veliki broj testiranja i otkrijemo što više pozitivnih slučajeva, ne bi li se kontrolisala transmisija – rekao je Mugoša.

On je istakao da smo 24. avgusta imali tendenciju pada broja obolijevanja, ali da je sve ,,palo u vodu” zbog okupljanja narednih dana.

– Ja sam se plašio da će biti i gore. Neke opštine imaju izuzetno visok nivo lokalne transmisije – naglasio je on.

Direktor IJZ je, na pitanje novinara u protestu ugostitelja u Nikšiću, kazao da je očekivao veće razumijevanje.

– Mi smo zatrpani slikama i snimcima ljudi koji su uplašeni zbog situacije. Najnovije istraživanje koje je objavljeno u američkom časopisu CDS jasno i nedvosmisleno pokazuje da su najveći rizik kafići, restorani i barovi, religijski obredi… Mjere donosimo na osnovu činjenica i imali smo razumijevanja za sve što se dešavalo u Crnoj Gori – naveo je, između ostalog, Mugoša.

Još jednom je zamolio da građani pomognu razumijevanjem.

– Dobro znam da su u pitanju zaposleni i njihove plate, ali molimo ugostitelje koji su uspjeli da zarade nešto u ovim uslovima, da pomognu da se ovo prebrodi, zarad svih i da se vratimo u neku kolotečinu koja će biti sasvim normalna – kazao je Mugoša.

Na pitanje koliko je pametno počinjati nastavu, posebno u najugroženijim opštinama, Mugoša je kazao da su imali niz razgovora sa Ministarstvom prosvjete i Vladom, te da su svjesni rizika, ali da je za mentalni razvoj djece neophodno da djeca idu u školu.

– Djeca od sredine marta ne idu u školu i da to može imati značajne i dalekosežne posljedice. Djeca idu u školu koja je kontrolisano mjesto i nas toliko škola ne brine kao škola. Oni će biti tamo, sa ljudima koji će da vode računa, brine nas onaj dio do škole i slobodno vrijeme koje će djeca provoditi. Zato je prilika da roditelji iskažu odgovornost, da vode računa da djeca provode vrijeme na takav način da, koliko je god moguće, poštuju mjere koje imamo kad nisu u školi. U školi već postoji način kako će se sve sprovoditi – rekao je Mugoša.

Još jednom je apelovao da se nose maske i drži fizička distanca.

Izvor: RTCG