Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: Stanje kovid pacijenata se brzo može promijeniti

Dinamika bolesti je toliko nepredvidiva i često stanje kovid pacijenta može vrlo brzo da se promijeni, kazala je za Jutarnji program TVCG načelnica Odjeljenja za pulmologiju na Internoj klinici Kliničkog centra Crne Gore dr Jelena Borovinić – Bojović. Ona je saopštila da se u KCCG trenutno liječi 56 kovid pacijenata.

-Situacija nije zavidna, međutim što se tiče hospitalizovanih pacijenata, mi se maksimalno trudimo da držimo pod kontrolom taj broj i čini mi se da za sada u tome uspijevamo. Kako će biti u narednom periodu to sada nije zahvalno da se kaže, ali svakako smo tu da pratimo stanje i reagujemo u svakom trenutku – navodi Borovinić – Bojović.

Od 56 kovid pacijenata, na Institutu za bolesti djece je jedan pacijent, a 55 u KCCG. Njih 20 je u težem stanju na Internoj klinici, četiri u jedinici intenzivne njege, 16 u poluintenzivnoj, a jedan težak pacijent je na kardiohirurgiji u izolacionom apartmanu i intubiran.

Od pacijenata na Internoj, četiri pacijenta u intenzivnoj jedinici je životno ugroženo, svi se nalaze na neinvazivnoj ventilaziji. Od 16 na poluintenzivnoj jedinici, četvoro je takođe na neinvazivnoj ventilaciji i nestabilno.

Detev kovid pacijenata, kako je kazala doktorka, je na visokim protocima kiseonika, a četiri na sobnom vazduhu.

-Šarolika je starosna grupa kovid pacijenata i virus je pokazao da nema pravila, ali pacijenti starije životne dobi sa komorbitetima češće obolijevaju i teže prolaze. Virus ne bira po godinama i u Kliničkom centru trenutno se liječi veći broj pacijenata mlađe životne dobi sa veoma teškim kliničkim slikama – kazala je Borovinić – Bojović za TVCG.

Nerijetko se, kako navodi, dešava da pacijent ujutru ima stabilne vitalne parametre, a da se to stanje brzo promijeni.

-Dešava se da pacijent sa blažom kliničkom slikom bude primljen ujutro u bolnicu, već poslijepodne ima na rendgenu pluća obostranu difuznu upalu pluća, što je već životno ugrožavajuće stanje – navodi načelnica Odjeljenja za pulmologiju.

 

Izvor i foto: Rtcg