Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BIH: Raste broj zaraženih učenika i nastavnika

Ilustracija

Još jedan učenik Osnovne škole ,,Ivo Andrić” u Banjaluci zaražen je virusom korona. To je već drugi slučaj u ovoj školi, a radi se o učenici petog razreda koja nema simptome. Taj scenario smo očekivali, kaže ministar zdravlja Republike Srpske.
Alen Šeranić poručuje da je u takvim situacijama važno ispitati porijeklo zaraze kako bi mogli biti ispraćeni svi kontakti. Tvrdi da škole za sada poštuju sve preporuke, a da se novi planovi već spremaju.
– Mi svakako imamo planove koji podrazumijevaju dalje unapređenje lične zaštite unutar samih školskih ustanova, ali evo pratimo sve iz sedmice u sedmice, na kraju septembra Institut će svakako napraviti jedan rezime na osnovu ovoga što se dešavalo u ovom periodu kada su u pitanju škole, pa ćemo vidjeti u kojem pravcu dalje da idemo, uglavnom idemo fazu po fazu kao što smo išli od početka pandemije – rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
Ako se sve propisane preventivne mjere budu poštovale ne očekujemo da škola bude mjesto na kome će se prenositi infekcija, kažu epidemiolozi. Još jednom podsjećaju na važnost nošenja maski u školama.
– Apelujemo i na nastavnike i na roditelje da utiču na djecu da maske koriste. Dosljedno i pravilno korištenje maske apsolutno štiti ne samo osobu koja nosi, nego i sve ostale osobe koje se nalaze u njenoj okolini – kaže Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.
Najveći grad Republike Srpske broji i najviše zaraženih učenika. Bez obzira na to početak školske godine nije doveo do povećanja ukupnog broja zaraženih lica, čime u ovom trenutku možemo biti zadovoljni, kaže gradonačenik Banjaluke Igor Radojičić.
– U gradu sa preko 40 osnovnih i srednjih javnih i privatniih škola i sa desetinama hiljada lica vezanim za škole, a to su djeca, roditelji, prosvjetni radnici, ove prve dvije sedmice su za sada zadovoljavajuće – izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.
Počela je škola, završena je sezona godišnjih odmora, u funkciji je javni prevoz, a sve to rezultiralo je novim organizacionim pripremama u Banjaluci. Zbog mogućeg povećanja broja zaraženih u Docu je u pripremi nova kovid ambulanta, a Dom zdravlja otvorio je ambulantu namijenjenu isključivo potencijalno zaraženim učenicima. Odatle poručuju da, bez obzira na ozbiljnost situacije i dalje se mogu vidjeti neodgovorni pojedinci.
– Pojedinci se neodgovorno ponašaju, a utvrdili smo da čak neke institucije i preduzeća ne provode mjere koje je Ministartstvo zdravlja naložilo. O svim tim nepravilnostima mi svakodnevno upoznajemo institucije koje treba da rade i vrše kontrolu – ističe Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.
Izvor: bhdijaspora.net