Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

NIKŠIĆ: Zaražene tri bebe, tri osobe životno ugrožene

Na bolničkom liječenju nalazi se 50 pacijenata sa težom kliničkom slikom – 44 su smještena na Internom odjeljenju, a šest na Odjeljenju pedijatrije, kazao je direktor nikšićke Opšte bolnice u Nikšiću Ilija Ašanin. Dodaje da su koronavirusom zaražene tri bebe, te da su tri osobe u teškom stanju.

-Ono što primjećujemo svi, zadnjih dana se povećava broj pregleda onih koji imaju simptome infekcije kovid virusom, povećava se broj onih kojima je potrebno hospitalno liječenje zbog složenosti simptoma i opšteg zdravstvenog stanja, tako da sve to ukazuje da u ovom trenutku imamo složeniju epidemiološku i generalno opštu situaciju vezano za kovid-19 – kazao je Ašanin.

Tri pacijenta u Jedinici intezivne njege i životno su ugrožena, ostali su stabilnih vitalnih parametara i dobro se osjećaju.

-Trenutno nemamo nijednog pacijenta na respiratoru – naglasio je on.

Nikšićka bolnica, prema riječima Ašanina, je respiratorni centar sa opredijeljenih 80 kreveta za sjeverozapadni dio Crne Gore.

-Na Internom odjeljenju imamo 55 kreveta, od kojih su 44 trenutno zauzeta sa pacijentima. Imamo još osam kreveta jer u to 55 računamo i tri kreveta koja se nalaze u Urgentom bloku, koji takođe služe za opservacije i za određeni vremenski smješaj pacijenta do nekih potvrda ili do dijagnostike da li će ići na bolničko ili kućno liječenje. Imamo 25 kreveta u zgradi psihijatrije, namijenjenih za psihijatrijske pacijente iz čitave Crne Gore koji su kovid pozitivni – objašnjava Ašanin.

Dnevno u prosjeku otpuste, kako je istakao, od tri do pet oporavljenih pacijenata.

-Ali opet više primimo nego što otpustimo, što samo po sebi može da u jednom trenutku napravi problem sa smještajnim kapacitetima. Postoje razrađeni scenariji i za takvu vrstu problema i situacije ako se u njoj nađemo, tako da u svakom slučaju građani, odnosno naši pacijenti neće biti uskraćeni ni za komfor smještaja ni za profesionalni pristup liječenju – poručio je on.

U Opštoj bolnici, prema riječima Ašanina, smješteni su i najmlađi kovid pozitivni pacijenti.

-Imamo novorođenče od dvadeset dana, bebu od mjesec i dva mjeseca, zajedno sa majkama koje su pozitivne. Smještene su na Odjeljenju pedijatrije u posebnom djelu za kovid inficirane pacijente. Poslije jutrošnje posjete i kolegijuma referirano je da je njihivo stanje opšte dobro, zadovoljavajuće, i da ide u pravom smjeru koji želimo svi. Od 2. jula bolnički je liječeno 238 pacijenata, 175 je oporavljeno, izliječeno i vraćeno kućama, a za 17 nažalost nijesmo uspjeli da se izborimo sa kovid infekcijom – zaključio je on.

 

Izvor: Onogošt