Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

JU OŠ “SAVO PEJANOVIĆ”: Oko 400 učenika će pohađati nastavu u školi, 170 online

U susret početku školske godine, u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović” počele su pripreme oko organizacije nastave, koja će se ove godine za dio učenika odvijati online, u skladu sa mjerama i preporukama koje je Ministarstvo prosvjete donijelo u saglasnosti sa Institutom za javno zdravlje.

Kako je za Montenegro magazin kazala direktorica ove škole Biljana Krivokapić, nastavu u školi će pohađati učenici od I do VI razreda, njih 400, a kako je jedna od glavnih preporuka da broj učenika u učionici ne prelazi 15, ovo će zahtijevati posebnu organizaciju.

-To znači da ćemo sva odjeljenja naše škole dijeliti na dvije grupe učenika. U ovom trenutku još je u izradi plan organizacije nastave za našu školu, tako da ne možemo precizirati koja odjeljenja i koji razredi će u kojem terminu pohađati nastavu. Ono što je izvjesno jeste da ćemo za pojedine razrede organizovati da obije grupe učenika istovremeno pohađaju časove kako bismo dobili više prostora za organizovanje nastave u drugoj smjeni i u ostalim razredima – navela je Krivokapić.

Ona ističe da je plan za organizaciju nastave od 1. oktobra itekako izazovan, te da će osigurati da svi učenici koji će nastavu pratiti u školi borave u uslovima koji su preporučeni od strane nadležnih institucija.

-To znači da ćemo obezbijediti dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava za svaku učionicu, obezbijedićemo poštovanje preporuka koje se tiču nošenja maske i održavanja fizičke distance. Takođe ćemo pojačati dežurstvo u holu škole kako bismo spriječili gužve u zatvorenom prostoru, a učenici neće napuštati učionice tokom trajanja nastave – poručila je direktorica.

Kada su u pitanju učenici koji nastavu prate online, Krivokapić navodi da osim što će nastavne sadržaje moći da prate putem TV-a i Youtube kanala, platforme www.ucidoma.me i www.skolskiportal.edu.me, moći će i da komuniciraju sa svojim nastavnicima i drugim učenicima preko Office 365 paketa programa.

-Ovaj paket nudi mogućnost dijeljenja materijala, pripreme kvizova, video ili audio poziva i sl. Sve škole su kreirale naloge na ovom domenu za sve svoje učenike i oni će blagovremeno biti povezani u jedan sistem koji će obezbijediti adekvatnu razmjenu informacija – objasnila je Krivokapić.

Ona je dodala i da učenici koji prate nastavu na daljinu imaju mogućnost individualne i grupne podrške i konsultacija u školi sa predmetnim nastavnicima.

-Odgovore na sva pitanja vezana za nastavne sadržaje i aktivnosti moći će da dobiju od nastavnika i u školi, a sve u cilju ostvarivanja najboljih rezultata, usvajanja gradiva i ostvarivanja obrazovnih ishoda. Škola će sačiniti raspored konsultacija koji će biti dostupan učenicima i roditeljima, a obavljaće se jednom u 15 dana u skladu sa preporukama IJZ – pojasnila je direktorica škole.

Ukupan broj učenika Osnovne škole “Savo Pejanović” je 565, međutim taj broj nije konačan budući da u ovom periodu godine učenici prelaze iz jedne škole u drugu. Prema trenutnom stanju, oko 400 učenika će pohađati nastavu u školi, dok će oko 170 nastavu pratiti online. Budući da je nedavno renoviran dio učionica, urađena fasada i popravljen mobilijar, Krivokapić poručuje da će učenici novu školsku godinu početi u prijatnom i osvježenom ambijentu.

-Škola raspolaže sa 14 učionica, od kojih je jedan broj renoviran – okrečene su, zamijenjeni su podovi i rasvjeta i postavljene zavjese. Tokom ljetnjeg raspusta urađena je fasada škole i obavljene su sve potrebne popravke mobilijara. Na taj način osigurano je da učenici novu školsku godinu počnu u prijatnom i osvježenom ambijentu – zaključila je Krivokapić.

 

D.Markuš