Porto Novi
ART PREPORUKA

PULSKI FILMSKI FESTIVAL: Posebna pohvala za Mariju Škaričić

Žiri 67. Pulskog filmskog festivala, koji je održan od 29. 08. do 4. 09. 2020. godine, posebno je pohvalio glumicu Mariju Škaričić za izuzetna umjetnička ostvarenja u filmovima ,,Grudi” rediteljke Marije Perović, ,,Mare” rediteljke Andree Štake i ,,Tereza37” Danila Šerbedžije.

Publika je, glasanjem za Hrvatski program prikazan u Areni, dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu ,,Otac”, reditelja Srdana Golubovića, s prosječnom ocjenom 5,0.

Žiri su činili Lina Kežić (predsjednica), Dana Budisavljević, Ksenija Marinković, Vesna Mort i Danko Vučinović.

Hrvatski program – manjinska hrvatska korprodukcija

1. Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu ,,Agina kuća” rediteljke Lendite Zećiraj.

– Film besprijekorne glumačke igre, pun topline, spontanosti i emotivnih obrata. Najnagrađivanija kosovska rediteljka ostvarila je vrhunsko umjetničko djelo.

2. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Metodu Pevecu za film ,,Ja sam Frenk”.

– Slovenski filmski reditelj, scenarista, glumac, književnik Metod Pevec režirao je dojmljiv film o sukobu idealizma pojedinca i surovosti posttranzicionog vremena.

3. Zlatna Arena za glumačko ostvarenje dodjeljuje se Goranu Bogdanu za ulogu Nikole u filmu ,,Otac”, reditelja Srdana Golubovića.

– Suptilno i emotivno, briljantno odigrana uloga oca koji se bori za svoju djecu.

Hrvatski program – hrvatski film

1. Nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se scenaristi i reditelju Juri Pavloviću za film ,,Mater”.

– Nakon velikog uspjeha kratkog filma ,,Piknik” i ovim dugometražnim prvijencem Jure Pavlović potvrđuje autorsku hrabrost te scenaristički i rediteljski talenat. Posebno je dojmljiv rad s glumcima, profesionalcima i amaterima.

2. Zlatna Arena za oblikovanje zvuka dodjeljuje se Martinu Semenčiću za film ,,Mater”, reditelja Jure Pavlovića.

– Semenčić je uspio da ostvari izuzetno složenu zvučnu sliku koja sjajno prati i upotpunjuje svijet oko glavnog lika.

3. Zlatna Arena za masku dodjeljuje se Snježani Gorup za film ,,Tereza37”, reditelja Danila Šerbedžije.

– Maska Snježane Gorup prati emotivna stanja glavnog lika te precizno ocrtava sve tipove i karaktere u tom filmu.

4. Zlatna Arena za vizualne efekte u filmu dodjeljuje se Vedranu Štefanu za film ,,Ideš? Idem!”, reiatelja Ljube Zdjelarevića.

– Nagradu dobija za maštovitu upotrebu animacije, tipografije i vizuelnih efekata u skladu s filmskom pričom.

5. Zlatna Arena za specijalne efekte u filmu nije dodijeljena.

6. Zlatna Arena za kostimografiju dodjeljuje se Sari Giancane i Valentini Vujović za film ,,Mare”, rediteljke Andree Štake.

– Nenametljivim minimalizmom kostimografska rješenja usklađena su s likovima i vizuelnim identitetom filma.

7. Zlatna Arena za scenografiju dodjeljuje se Jani Plećaš za film ,,Mare”, rediteljke Andree Štake.

– Za izuzetno realističnu i uvjerljivu scenografiju, prepunu detalja koji gotovo dokumentaristički podržavaju karaktere i dočaravaju ambijent.

8. Zlatna Arena za muziku dodjeljuje se Igoru Paru za film ,,Ribanje i ribarsko prigovaranje”, reditelja Milana Trenca.

– Obradom i izvođenjem renesansnih kompozicija, posebno zapisanih u ,,Ribanju i ribarskom prigovaranju”, uspijeva gledaocima približiti djelo i vrijeme u kojem je živio Petar Hektorović.

9. Zlatna Arena za montažu dodjeljuje se Dubravki Turić za film ,,Tereza37”, reditelja Danila Šerbedžije.

– Za izuzetnu kontrolu ritma i jasnu logiku toka priče.

10. Zlatna Arena za kameru dodjeljuje se Jani Plećaš, za film ,,Mater”, reditelja Jure Pavlovića.

– Unutar zahtjevnog režijskog okvira Jana Plećaš uspjela je, uz portretisanje glavnog lika, dočarati složene odnose i ambijent u filmu.

11. Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodjeljuje se Leonu Lučevu, za ulogu Paskoja u filmu ,,Ribanje i ribarsko prigovaranje”, reditelja Milana Trenca.

– Lik Paskoja, ribara iz 16. vijeka, Leon Lučev učinio je životnim, današnjim, nama bliskim.

12. Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodjeljuje se Radetu Šerbedžiji za ulogu Petra Hektorovića u filmu ,,Ribanje i ribarsko prigovaranje”, reditelja Milana Trenca.

– Otmenošću i toplinom, glumačkom mudrošću i šarmom dočarao je život i djelo velikoga renesansnog književnika.

13. Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodjeljuje se Ivani Roščić za ulogu Renate u filmu ,,Tereza37”, reditelja Danila Šerbedžije – jednoglasno.

– Precizno i nadahnuto odigrala je lik mlade, samosvjesne i uspješne žene.

14. Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodjeljuje se Dariji Lorenci – Flatz za ulogu Jasne u filmu ,,Mater”; reditelja Jure Pavlovića.

– Ostvarila je izuzetno zahtjevnu uloga u kojoj svaki treptaj, svaki udisaj mora biti na mjestu. Kao pod lupom. Maestralno odigrana uloga.

15. Zlatna Arena za scenario dodjeljuje se Lani Barić za film ,,Tereza37”, reditelja Danila Šerbedžije.

– Scenaristički prvijenac glumice Lane Barić donio je svjež, duhovit pristup teškoj temi. Uz osobnu dramu glavne junakinje inteligentno progovara i o aktuelnim društvenim temama.

16. Zlatna Arena za režiju dodjeljuje se Danilu Šerbedžiji za film ,,Tereza37”.

– Rediteljskim umijećem Šerbedžija je ostvario nenametljivo i zrelo režiran film u kojem se osjeća empatičnost i svijest o važnosti bavljenja dosad zanemarivanim temama.

17. Velika Zlatna Arena za najbolji film dodjeljuje se filmu ,,Tereza37”, reditelja Danila Šerbedžije, produkcijske kuće Focus Media, producentkinje Irene Marković.

– Velika ženska priča sa sjajnim glumačkim ostvarenjima, ,,Tereza37” je i priča o savremenom Splitu. Iskače iz kanona teške socijalne drame, izmiče ženu iz pozicije žrtve i gleda je kao kompleksno ljudsko biće. U godini u kojoj su dominirale velike ženske teme i uloge, ,,Tereza37” ukupno je ostavila najcjelovitiji utisak u svim segmentima filmskog stvaralaštva.

Zagrebačka banka dodjeljuje Danilu Šerbedžiji, reditelju filma ,,Tereza37”, nagradu u iznosu od 30.000,00 kuna, navodi se u saopštenju Pulskog filmskog festivala.