Porto Novi
PREPORUKA SPORT

TENIS: Braća Brajan završila karijeru

Foto: AFP

Najbolji dubl svih vremena, braća blizanci Majk i Bob Brajan, završio je karijeru.

To se desilo samo nekoliko dana pred US Open na kojem su debitovali 1995. godine.

U 26-godišnjoj karijeri osvojili su 119 trofeja, uključujući ona sa sva četiri grend slema, zatim titule sa devet ATP mastersa 1000, četiri sa ATP finala, a imaju i zlato sa Olimpijskih igara.

Drže rekord i u najviše osvojenih grend slem pehara – 16 iz 30 finala, kao i ATP mastersa 1000 – 39 iz 59 finala.

– Veoma smo ponosni na način na koji smo bili posvećeni igri i davali sve od sebe svakog dana. Privrženost jedan drugom nikada nije izblijedjela i profesionalno bavljenje tenisom napuštamo bez ičega za čime bismo žalili. Nedostajaće nam takmičenje i druženje među igračima, kao i priprema za velike mečeve i buka navijača. Osjećamo da je ovo pravi trenutak da odemo. Dali smo više od 20 godina Turu i sada jedva čekamo da se posvetimo novom poglavlju u našim životima. Blagosloveni smo što smo bili u prilici da igramo dubl toliko godina. Zahvalni smo na mogućnosti da se pozdravimo od navijača na početku godine. Pobjeda u finalu događaja u Delrej Biču i Dejvis kup u Honoluluu trenuci su koje ćemo zauvijek pamtiti – rekao je Majk Brajan.
Predsjednik ATP Tura Andrea Gaudenci kazao je da su Bob i Majk Brajan ispisali stranice istorije kroz izuzetne karijere.
– Teško je riječima iskazati što su donijeli tenisu, ne samo na terenu, već i van njega. Bili su uzor konzistentnosti i izvrsnosti proteklih 20 godina, osvajajući više mečeva, titula i držeći prvo mjesto više sedmica nego iko u istoriji ovog sporta. Svugdje u svijetu bili su veoma popularni i izuzetni uzori. Više su uradili u promociji muškog dubla nego što je iko mogao i da zamisli. Turu će vrlo nedostajati i želimo im sve najljepše u novom životnom poglavlju – istakao je Gaudenci.

B.R.