Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SZO: Pratićemo intenzivno situaciju na Balkanu

Regionalna kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu sa velikom pažnjom prati ono što se dešava u regionu Balkana u ovom trenutku, a regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge rekao je na konferenciji za štampu da će se situacija pratiti veoma intenzivno kako ne bi došlo do pogoršanja stanja.

-Kako ste spomenuli Balkan želim da izrazim zahvalnost Direktoratu za susjedstvo Evropske komisije, jer smo ujedinili snage kako bismo pojačali tehničku i političku pomoć kako bi ovaj Direktorat mogao pomoći Balkanu. A, ja lično imam redovne telefonske konferencije s ministrima zdravlja svih ovih zemalja – rekao je Kluge u odgovoru na pitanje N1.

Kada je u pitanju nešto širi pogled na borbu protiv kovida-19, Kluge smatra kako je neophodno da se pojačaju mjere, ali i da komunikacija s javnošću bude što jasnija i direktnija.

-Odgovor na virus je bio dobar u onim područjima koja su aktivno ušla u borbu. Najbolja strategija za borbu protiv virusa je da se pojača testiranje, praćenje, lociranje, izolacija i briga sa velikom pažnjom. Ali odgovornost je na obje strane. Lideri moraju biti proaktivni uključujući krizno komuniciranje koje mora biti jasno i konzistentno i osigurati povjerenje javnosti – rekao je on.

A, onda, kako je dodao, tu je odgovornost na svim pojedincima i građanima.

-U pojedinim zemljama vidimo zamor zbog borbe protiv virusa i sa zemljama radimo na identifikovanju razloga za taj umor. Zbog toga proučavamo društvene i kulturološke uslove i pomažemo zemljama da prilagode svoj pristup – zaključio je Kluge.

Katrin Smolvud, viša oficirka za hitne programe SZO, je rekla da je Balkan razlog za zabrinutost još od juna kada je počeo rast broja slučajeva.

-U neku ruku Balkan je postao sub-regionalno žarište tokom ljeta. Ono što je djelimično ohrabrujuće je da kako radimo sa zemljama koje su vidjele ovaj rast slučajeva i kako radimo u skladu s onim što je rekao regionalni direktor u određenim zemljama vidimo izravnavanje i rani pad broja slučajeva. Moraćemo raditi još jače kako bismo ovaj pad održali – ističe Smolvud.

Regionalni direktor SZO za Evropu je takođe uputio poseban poziv mladima da se ponašaju odgovorno jer niko nije imun na virus i da oni koji žele mogu da se zabave, ali da zbog toga nemaju pravo dalje da šire viruse.