Porto Novi
ART PREPORUKA

DVIJE GODINE BEZ OLIVERA DRAGOJEVIĆA: Od fanova se oprostio riječima koje pogađaju bit života

Prošle su dvije godine otkako je u Splitu u 71. godini života umro Oliver Dragojević, legenda hrvatske muzičke scene. Preminuo je godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća.

Rođen je u Splitu kao peto i najmlađe dijete, a tri starije sestre izgubio je prije nego se i rodio. Prve je godine života proveo u Veloj Luci, a nakon što je njegov otac Marko dobio posao u Lučkoj kapetaniji, s majkom Katom i starijim bratom Aljošom, preselio je u Split i završio na Gripama. No, ljubav prema Veloj Luci nikada nije ugasnula. Tokom života tamo je s porodicom provodio ljeta, opjevao je u nezaboravnoj “Sjećanje na Vela Luku” Branka Žuvele, a na kraju je tamo i pokopan.

Uprkos velikoj ljubavi prema muzici, početak karijere donio mu je i prvo veliko razočarenje. Za prvi nastup na Splitskom festivalu 1967. izabrao je pjesmu Zdenka Runjića “Piceferaj” koja nije ušla u finale što ga je razočaralo i natjeralo da otputuje u Njemačku gdje je s raznoraznim bendovima nastupao po klubovima i polagano sticao iskustvo koje će se kasnije pokazati neprocjenjivim.

Na Splitskom festivalu trijumfovao je samo tri godine kasnije, a zanimljivo je da su tada muzički stručnjaci bili uvjereni da Oliver neće uspjeti.

-Najviše glasova dobila je pjesma “Ča će mi Kopakabana” koju je interpretirao Oliver Dragojević. Ta pjesmica, pravljena tačno po kalupu koji treba osigurati brzu popularnost, živjeće, najvjerojatnije, taman koliko traje jedno njeno izvođenje. Ona je osvojila prisutne, ali je sigurno da će je slušalac vrlo brzo i zaboraviti. Jednostavno, ona nema snage opstati duže od tri minute. Kao, uostalom, ni njen interpretator, iako je, u svom Splitu, dobio buran aplauz… – pisao je novinar TV novosti.

U muzičkoj karijeri koja je potrajala duže od 50 godina Oliver je snimio 23 albuma, dobio ogroman broj nagrada, kako muzičkih tako i državnih, a bio je omiljen na cijelom području bivše Jugoslavije.

Osim što je bio pjevač, bio je i simbol Dalmacije, i jedan od rijetkih hrvatskih muzičara koji su punili velike i poznate dvorane i u inostranstvu. Nastupao je tako u njujorškom Karnegi Holu, londonskom Rojal Albert Holu, pariškoj Olimpiji i Opera Haus u Sidneju.

Oliver je posljednji put javno nastupio 15. septembra 2017. u HNK Split na koncertu Vjeruj u ljubav koji je organizovala Županijska liga protiv raka.

Planirao je velikim koncertima u Splitu proslaviti svoj rođendan i 50 godina karijere, no zbog bolesti morao je od toga odustati.

-Što da vam kažem nego – guštajte ljudi, jer ća je život vengo fantažija – poručio je Oliver iz svog doma obožavaocima po posljednji put.

 

Izvor: Index.hr