Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

WTO: Zbog korona virusa, svjetski turizam u gubitku 320 milijardi dolara do maja

Ilustracija

Pandemija korona virusa izazvala je gubitak od 320 milijardi dolara svjetskom turizmu za period od januara do maja, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, saopštila je danas Svjetska organizacija turizma (WTO).

– To je trostruko veći gubitak za međunarodni turizam nego tokom svjetske ekonomske krize 2009. godine – ocijenila je ta organizacija UN sa sjedištem u Madridu.

Broj međunarodnih turista je od januara do maja ove godine opao za 56 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, odnosno za 300 miliona turista, navela je WTO.

Uprkos sporom pokretanju turizma, posebno na sjevernoj hemisferi, ,,indeks povjerenja koji je utvrdila WTO, najniži je u istoriji”, ukazuje se u saopštenju.

Među glavnim rizicima za turizam su ponovno jačanje pandemije i mogućnost širenja karantina, kao i to što su Kina i SAD ,,u mrtvoj tački”, a ranije su bile glavni izvori turista.

Početkom maja, WTO je predviđala pad broja međunarodnih turista od 60 do 80 odsto za čitavu 2020. godinu, s gubicima koji bi mogli dostići 910 do 1.200 milijardi dolara.

Ta organizacija kaže da je ugroženo 100 do 120 miliona radnih mjesta u turizmu na globalnom nivou.

Izvor: Beta