Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

RADOJEVIĆ: Na bolničkom liječenju ukupno 186 pacijenata, 13 u teškom stanju

U bolnicama u Crnoj Gori, na liječenju se nalazi 186 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 13 u teškom stanju, kazao je na današnjoj konferenciji dr Nemanja Radojević iz Kliničkog centra Crne Gore.

U posljednja 24 sata zabilježena su tri smrtna slučaja, a riječ je o pacijentima 1922, 1939, 1937. godište, navedeno je na konferenciji. Kako je objašnjeno, smrtni slučajevi su zabilježeni kod pacijenata različitih životnih dobi, a među njima je bilo i onih bez hroničnih oboljenja.

-To govori da smo svi pod rizikom, da infekcija napada sve grupe i da mjere važe za sve. Naravno, naša pažnja mora biti usmjerena na stariju populaciju koja jeste pod većim rizikom, ali imamo i podatak da je jedan mlađi pacijenta bez komorbiteta u dosta teškom stanju –  kazao je Radojević.

On je dodao da je 78 zdravstvenih radnika pozitivno na Kovid 19, odnosno 17 ljekara i 52 medicinska radnika.

Dr Senad Begić naveo je da je proces oporavka pacijenata raznolik, te da zavisi od osobe do osobe. U prvom talasu se insistiralo na dva uzastopan negativna PCR testa, ali se za ozdravljenje više nigdje u svijetu ne insistira na tome.

-Postoje naučni dokazi da ti pozitivni PCR testovi u kasnim fazama, dosta vremena nakon obolijevanja, ne dokazuju kompletan virus nego da dokazuju određene djelove virusa, odnosno genetskog materijala virusa, koji je posljedica raspadanja virusa u ljudskom organizmu. Stav SZO je prilično jasan, oni te osobe koje su i 30 do 40 dana nakon infekcije PCR pozitivne ne smatraju opasnim po okolinu, te da je to što PCR detektuje, kod takvih osoba, dio virusnog materijala, a ne sam virus – pojasnio je Begić.

On je ukazao na to da se u zdravstenim ustanovama nose isključivo medicinske maske, budući da pamučne nijesu adekvatne za zdravstvene radnike i prilikom njege oboljelih pacijenata, ali i da su pamučne maske dobre kada govorimo svakodnevnoj upotrebi od strane građana.

Begić je naveo i primjer odgovornog i savjesnog ponašanja porodice sa Cetinja koja je izgubila člana za kog se utvrdilo da je pozitivan na koronavirus.

-U tako teškom trenutku, porodica je zvala i ukazala na činjenicu da i oni, iako pogođeni tragedijom, ostaju u samoizolaciji. Zato pozivam sve da kontaktiraju sa zdravstvenim službama, prijavljuju svoje kontakte i kada god imaju simptome respiratorne infekcije ostanu kući – istakao je Begić.