Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

BERANE: Preminuo Dušan Šebek, jedan od najstarijih brica u Crnoj Gori

Jedan od najstarijih brica u Crnoj Gori Dušan – Dujo Šebek preminuo je danas u Beranama, objavio je na Facebook profilu fotograf Adem Ado Softić.

Jedan od posljednjih apostola staroberanske varoške duše, kako ga je Softić opisao, bio je najaktivniji brico u Beranama, a vjerovatno i mnogo šire.

– Dušan Dujo Softić je u osamdeset i osmoj godini zalio cvijeće u izlogu svoje male brijačnice na mjestu nekadašnje pekare oca Živka i povukao se tiho iza vremenske zavjese u vječnost gdje je oduvijek i pripadao. Za Duja Šebeka, u stvari, nikada nije ni postojalo vrijeme, niti ga je ono uopšte i moglo pregaziti. Još 1952. godine on je svoju malu brijačnicu pretvorio u vremesku kapsulu u kojoj su se, kao u Nojevoj barci, skupljale gradske priče i uspomene, da bi se sačuvale od vrtloga vremena, i čestih poplava nevremena – napisao je Softić na Facebooku.

Foto: Adem Ado Softić

Iz male sobe Opšte bolnice u Bijelom Polju, piše Softić, u bijelom mantilu, sa češljevima u gornjem džepu, Dujo je jutros odšetao uz Lim, pregazio vrijeme i neprimijetno prešao na drugu obalu uspomena.

– Zauvijek je otputovao iz našeg malog mista u neko drugo, mnogo veće i prostranije, sa čijeg prozora se bolje vidi varoš, i cvijeće u izlogu njegove male brijačnice. Između nas i Duja pala je prozirna zavjesa sjećanja, koju će vječno lelujati topli beranski povjetarci, a sa njima će ovdje često dolaziti i on, da nam popravi razbarušene kose, blagim riječima i vedrim osmjehom podsjeti na neka ljepša vremena, i usput još jednom zalije svoje cvijeće… – piše na Softićevom profilu.

Izvor: CdM