Porto Novi
ART PREPORUKA

FESTIVAL RUTA: Izvedena predstava ,,Stranci”

Foto: Krsto Vulović

Četvrte večeri na festivalu Ruta Podgorica izvedena je pozorišna predstava Dramskog teatra Skoplje ,,Stranci” po tekstu Paola Đenovezea, a u režiji Nele Vitošević.

Na okruglom stolu osim rediteljke prisustvovao je cjelokupan glumački sastav predstave, a saznanja o ideji da se radi ovaj popularan i vrlo igran tekst, i na filmu i u pozorištu, autorka je poredila prvotnoj ideji uprave da se ,,spasi” pozorište koje je bilo u trenutnoj krizi sa publikom i repertoarom. Međutim, preovladali su umjetnički razlozi.

– Predstava se igra već dvije godine i uvijek je unaprijed rasprodata, tako da smatramo da smo uspjeli da se izvučemo iz tog perioda. Ekspanzija tehnologije je vrlo aktuelna tema, ali predstava ima i ljudsku dimenziju jer govori o problemima običnijćh ljudi – kazala je Vitošević.

Foto: Krsto Vulović

Glumci su, takođe, bili vrlo zainteresovni da sa posjetiocima podijele stavove. Sanja Arsovska istakla je da je pozadina svoh tog napretka u tehnologiji zapravo problem koji je donio kapitalizam koji razotkriva naše živote i od toga se ne možemo zaštititi. S druge strane, istakli su sagovornici, čovjek je meta sopstvenih skrivanja.

– Dužni smo sebi da se otvaramo, zbog zdravlja, mira i ljepote života. Što je veća tajna, to je veća muka, što je veća muka, veći je i nemir, i onda otkineš brzo. – našalila se njena koleginica Irena Ristić, kada je govorila o istom tom fenomenu, o laži prisutnoj u ljudskim životima koja zahvaljujući naizgled benignoj igri prijatelja u predstavi bude otkrivena – kazala je Arsovska.
Predstava Gradskog pozorišta Podgorica ,,Kozocid”, Vide Ognjenović zatvoriće Regionalnu uniju teatara – RUTA. Predstava će biti izvedena u KIC “Budo Tomović”, 07. marta sa početkom u 20 sati, saopšteno je iz Gradskog pozorišta Podgorice.