Porto Novi
ART PREPORUKA

BERLINALE: ,,Zlatni medvjed” za ,,There Is No Evil” Mohamada Rasulofa

,,Zlatni medvjed” za najbolji film pripao je Mohamadu Rasulofu za ostvarenje ,,Sheytan vojud nadarad” (There Is No Evil), odluka je žirija Berlinalea.
,,Srebrni medvjed” uručen je Benoa Delepineu i Gustavu Kervernu za ,,Effacer l’historique”.
Najbolji umjetnički doprinos Berlinaleu dao je Jirgen Jirges u ostvarenju ,,DAU. Natasha”.
Najbolji režiser je Hon San Su za ostvarenje ,,Domangchin yeoja” (The Woman Who Ran), najbolji glumac Elio Germano za ulogu u filmu ,,Volevo nascondermi” Đorđa Diritija, a najbolja glumica Paula Ber za rolu u ostvarenju ,,Undine” Kristijana Pecolda.
Nagrada žirija pripala je Ilajzi Hitman za ostvarenje ,,Never Rarely Sometimes Always”.
Najbolji scenario napisala su braća blizanci Damiano i Fabio D'Inočenco za ostvarenje ,,Favolacce”.
Počasni ,,Zlatni medvjed” uručen je britanskoj glumici Helen Miren.
Žiri su činili glumac Džeremi Ajrons (predsjednik žirija), glumica Berenis Bežo, njemačka producentkinja Betina Brokemper, palestinska rediteljka Anamari Jasir, američki scenarista i reditelj Kenet Lonergan, italijanski glumac Luka Marineli i brazilski filmski kritičar i urednik festivalskih programa Kleber Mendonsa Filjo.
Posebno priznanje za najboljeg režisera u kategoriji ,,Susreti” (Encounters) pripalo je Matijasu Pinjeiru za ostvarenje ,,Isabella”. Najbolji režiser u ovoj kategoriji je Kristi Puiu za ostvarenje ,,Malmkrog”. Nagradu žirija osvojila je Sandra Volner za film ,,The Trouble With Being Born”. Najbolji film ,,Susreta” je ,,The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin)” C.V. Vintera i Andersa Edstroma.
Nagrada žirija za najbolji dokumentarni film uručena je Tici Kovi i Rajneru Frimelu za ostvarenje ,,Aufzeichnungen aus der Unterwelt”. Najbolji dokumentarni film je ,,Irradiés” režisera Ritija Pana.
Posebno priznanje žirija za najbolje debitantsko ostvarenje je ,,Nackte Tiere” režiserke Melani Vaelde. Najbolji debitantski film je ,,Los conductos” Kamila Restrepoa.
Priznanje za najbolji ,,Audijev” kratkometražni film osvojio je Adrijen Merigo za ostvarenje ,,Genius Loci”. Nagradu žirija dobio je Rafael Manuel za kratkometražno ostvarenje ,,Filipiñana”. ,,Zlatni medvjed” za najbolji kratkometražni film pripao je Kejši Rej Viterspun za ostvarenje ,,T”.
B.R.