Porto Novi
ART PREPORUKA

BERLINALE: Nagrada publike za film ,,Otac” Srdana Golubovića

Srdan Golubović i Goran Bogdan na snimanju filma ,,Otac” (foto: Promo/Tanjug)

Publika je glasala: 22. Panorama nagrada publike za najbolji dugometražni film pripala je ostvarenju ,,Otac”, režisera Srdana Golubovića. ,,Dobrodošli u Čečeniju” (Welcome to Chechnya) Dejvida Fransa dobitnik je Panorama nagrade publike u kategoriji dokumentarnog filma, saopšteno je upravo sa Berlinala.
Iz Berlinala podsjećaju da je ova koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine priča o Nikoli, koji se bori za svoju djecu. Nakon što mu ih je preuzeo Centar za socijalni rad, kreće na put pješke kako bi podnio žalbu u Beogradu.
– Srdan Golubović donosi dirljivu priču o nejednakosti – ocjena je Berlinalea.
MNE magazin pitao je Golubovića 2016. godine upravo o ovom ostvarenju prilikom posjete režisera Podgorici gdje je govorio o svom stvaralaštvu. Na naše pitanje ,,Pripremate novi film pod nazivom ,,Otac”. Što možete reći o njemu i da li je bilo teško pridobiti povjerenje Njemaca i Francuza za koprodukciju?”, rekao je:
– Nije bilo teško, jer poznaju moj rad odranije. Ovo je road movie. Riječ je o čovjeku koji kao Hari Din Stenton u filmu ,,Pariz, Teksas” iz protesta jer su mu oduzeta djeca pješke ide kroz Srbiju da bi tražio pravdu. Ocu, koji od potpunog autsajdera, radnika koji je ostao bez posla, kroz borbu sa korumpiranim birokratskim sistemom, postaje junak. Glumce ću tek odabrati u septembru jer nisam od onih koji pravi uloge za određenog glumca.
U međuvremenu, pronašao je glumce, tako Nikolu tumači Goran Bogdan, djecu Ajla Šantić i Muharem Hamzić, a ostale uloge Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović. Scenario za film potpisali su Srdan Golubović i Ognjen Sviličić.
Na ,,Berlinalu” film ,,Otac” imao je svjetsku premijeru.
Glavna ceremonija uručenja nagrad biće održana sjutra u 17 sati.
B.R.