Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

SZO: Nivo opasnosti od korona virusa sa visokog podignut na veoma visok

Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podigla je večeras nivo opasnosti od korona virusa sa ,,visokog” na ,,veoma visoki”.
SZO je, između ostalog, pozvala ljude da ne putuju ukoliko imaju temperaturu ili kašalj, a generalni direktor Tedros Adanom Gebrejsus pojasnio je da je ,,veoma visok” najviši mogući nivo procjene rizika.
– Naši epidemiolozi prate situaciju neprestano. Sada smo povećali našu procjenu rizika od širenja i rizika od posljedica Kovid-19 na veoma visoku na globalnom nivou – rekao je Gebrejsus.
Kako je istakao Majkl Rajan, izvršni direktor SZO, cilj nije unošenje panike među ljudima.
– Samo želimo vladama zemalja da skrenemo pažnju na realnost sa kojom se suočavamo. Situacija je ozbiljna, ali širenje virusa i dalje može da se obuzda – istakao je Rajan.
Kako su istakli iz SZO, u posljednja 24 sata prvi slučajevi korona virusa zabilježeni su u Danskoj, Estoniji, Litvaniji, Holandiji i Nigeriji.
Dr Rajan je poručio da ,,moramo usporiti virus, jer zdravstveni sistemi u svijetu, na sjeveru i jugu, nisu spremni.”
– Vrijeme je da se pripremite. Vrijeme je za djelovanje i ljudi moraju da se vrate u stvarnost sada i uistinu shvate da vlasti i društvo u cjelini moraju dati sve od sebe. Moramo da delamo sada – poručio je dr Rajan.
Izvor: Blic.rs