Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

REGION: Prvi slučaj korona virusa u Sjevernoj Makedoniji

Ilustracija

Prvi slučaj infekcije korona virusom potvrđen je danas i u Sjevernoj Makedoniji.
Iz Ministarstva zdravlja Sjeverne Makedonije kazali su da je zaražena žena rođena 1970. godine i da je prije nekoliko dana stigla iz Italije. Osim nje, testirane su još dvije osobe, a rezultati su bili negativni, piše DW na makedonskom.
U Hrvatskoj je danas zabilježen još jedan slučaj. U pitanju je brat prvog zaraženog pacijenta u toj zemlji koji se, takođe, vratio iz Milana.
U ovom trenutku preminulih od korona virusa je 2,770, zaraženih 81,294 i sve to u 45 država. Izliječeno je njih 30,359.
U Kini je 78,073 zaraženih, od kojih je 2,715 preminulo, 30,049 je izliječeno, dok je 8,745 u kritičnom stanju.
Što se dalje tiče današnjeg bilansa, spisak je dug.
Predsjednik SAD Donald Tramp danas će se obratiti američkoj javnosti. U San Francisku proglašeno je juče vanredno stanje, iako do sada nema potvrđenih slučajeva ovog virusa tu. Zamjenica direktora američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti An Šuhat vjeruje da je rizik od korona virusa na nivou pandemije.
– Nije pitanje hoće li ga biti, već kada i koliko ljudi će biti zaraženo u Americi – kazala je Šuhat.
S druge strane svijeta, 60 novih slučajeva otkriveno je danas u Italiji. Muškarac, 69 godina, preminuo je u bolnici u Emiliji Romanji. On je u bolnicu došao sa respiratornim problemima. U ovom trenutku, 261 slučaj, od kojih devet smrtnih je u Lombardiji, 72 slučaja, dva smrtna u Venetu, Emiliji Romanji 30 slučajeva, jedan smrtni, Pijemontu tri slučaja, Laciju tri slučaja, Milanu dva slučaja, Liguriji šest slučajeva, Toskani dva slučaja, Siciliji tri slučaja, Markeu dva slučaja (oba u Pezaru) i Alto Adidžu jedan slučaj. Njih 35 nalazi se na odjeljenju Intenzivne njege.
Danas je u Libanu javljeno da je zaražena žena koja se protekle sedmice vratila iz Irana istim letom kao i prvi otkriveni slučaj tu. U Njemačkoj, u sjevernoj Rajni, 47-godišnjak je u kritičnom stanju nakon što je nedavno bio u kontaktu sa poznanikom iz Kine, dok je supruga izolovana, jer ima iste simptome. Tri nova slučaja zabilježena su u Španiji. Dvoje od njih vratilo se sa putovanja u Italiju. U pitanju su 62-godišnjak iz Sevilje, 36-godišnja Italijanka koja živi u Barseloni i 24-godišnji mladić iz Madrida. Sva su nova slučaja u Pakistanu, jedan u Finskoj.
Tri slučaja otkrivena su u Singapuru, četiri pacijenta su otpuštena iz bolnice. Zabilježen je i novi slučaj u Kanadi – Ontariju. Prvi slučaj zabilježen je danas u Grčkoj. Riječ je o 38-godišnjakinji iz Soluna koja se nedavno vratila iz Italije. Novih je 14 slučajeva otkriveno i na kruzeru ,,Dajmond princes”, devet članova posade i pet putnika. U Velikoj Britaniji oko 30 škola zatvoreno je na dvije sedmice nakon povratka učenika sa skijanja u Italiji. Tri nova slučaja, jedan smrtni zabilježeni su u Francuskoj. Preminuo je 60-godišnji nastavnik. U Hongkongu su četiri nova slučaja, od kojih dva sa kruzera ,,Dajmond princes”. Jedan je novi slučaj u Australiji, takođe sa kruzera ,,Dajmond princes”, dok je njih 44 zaraženo, a tri preminulo u Iranu (epicentar je u Komu). U Južnoj Koreji je 284 novih slučajeva, od kojih jedan smrtni (73-godišnjak). Zatim, u Kuvajtu je 14 novih slučajeva, od kojih sedam je došlo sa putovanja u Iran.
Tri nova slučaja otkrivena su u Bahreinu, od kojih je jedan žena koja se vratila iz Irana. Jedan novi slučaj je i na Tajvanu, 27-godišnja strankinja. Jedanaest je novih slučajeva danas i u Japanu, od kojih je jedan smrtni, starije osobe iz Hakodate. Na kraju, tri nova slučaja zabilježena su na Tajlandu. Tamošnji ministar zdravlja Čarnvirakul Anutin upozorio je građane da ne putuju u inostranstvo, uprkos jeftinim kartama, ,,jer bi to mogao biti vaš posljednji odmor.” Zabranjeno je putovanje u zemlje rizika Kinu, Makao, Hongkong, Tajvan, Južnu Koreju, Singapur, Italiju, Iran i Japan.
– Ulazimo u rat sa korona virusom – poručio je Anutin.
B.R.