Porto Novi
ART SLAJDER

PODGORICA: Danijel Alibabić predstavio projekat D-moll pop hor, dirigent Saša Barjaktarović

Projekat Danijela Alibabića D-moll pop hor predstavljen je danas novinarima u podgoričkom restoranu ,,Garden”. Ovo je novi segment Alibabićeve Škole pjevanja D-moll.
To je bio i povod da se potpisivanjem ugovora ozvaniči saradnja sa budućim dirigentom hora Sašom Barjaktarovićem.
Alibabić je rekao da je ovo velika stvar, prije svega za Crnu Goru, a zatim i za muziku i ljude koji vole da se bave muzikom u Crnoj Gori.
– Ovo je jedan od najljepših projekata kada je muzika u pitanju. Uvijek sam volio da slušam i gledam horove i pratim razne horove koji nastupaju u Crnoj Gori, ali, moram priznati, kad god sam gledao Sašu Barjaktarovića ispred nekog hora to mi je bilo fascinantno, jer je potpuno atipičan u odnosu na ostale dirigente i kad sam čuo da je slobodan, odmah sam ga pozvao da pitam: ,,Sale, pravimo li hor ili ne?” – kroz osmijeh je rekao Alibabić.
Od 1. marta počinju audicije. Moći će, kako kaže Alibabić, da se prijave osobe od 15 godina pa do srednjeg doba. Više informacija biće postavljeno na Facebook stranici D-moll pop hora, a ovaj hor imaće i svoj logo.
Kao i u svemu, Alibabić je želio da i ovaj hor bude na ,,najvećem mogućem profesionalnom planu”.
On je naglasio i veliku podršku PAM-a koji će im obezbijediti prostorije.
Što se tiče repertoara, to će biti popularna muzika, moderna.
– Sa Sašom sam u neformalnom razgovoru rekao da bih volio da, kad budemo pravili koncerte, uključimo i zvijezde, ne samo iz Crne Gore, već i sa Balkana, da to bude spektakularno, u smislu ne samo zvučno, nego i vizuelno da izgleda drugačije nego što ste imali priliku da vidite do sad. Mislim da je Saša kreativan u tom smislu i ima mnogo ideja i vjerujem da će i publici to svidjeti – rekao je Alibabić.
Alibabić je, što se tiče pitanja o tome da li je u planu autorski rad hora, kazao da nikada nije komponovao za hor.
– Nisam baš ni siguran da bih umio, ali, vjerujem da bi se Saša u tome bolje snašao. Ja sam samo tu da dajem podršku i kreativnu ideju za pjesmu, ali, što da ne, uvijek sam i za te stvari. S tim što bih možda i tu negdje povezao solistu sa horom, pa možda da napravimo neki projekat jednom, sa nekim novim imenima u pratnji D-moll pop hora – mišljenja je Alibabić.
Barjaktarović je istakao da je srećan što je Alibabić kao strastni muzičar imao sluha da napravi prvu školu pop pjevanja, ,,a sa mojim iskustvom kao osnivačem prvog pop hora u Crnoj Gori, te dvije udružene energije i snage mogu samo da doprinesu nečem boljem.”
– Korak naprijed, stepenica više. Očekujem, uz iskustvo koje Danijel ima, naravno, uz iskustvo koje je iza mene, da možemo ići samo naprijed, bolje, da budemo kreativni, da pravimo nove spektakularne stvari, a ja kao umjetnički rukovodilac neću dozvoliti da ne idem korak unaprijed sa svojim idejama kojih uvijek imam. Radujem se ovom novom početku. Srećan sam jer je privilegija baviti se umjetnošću, a horska muzika, višeglasje je nešto što mene fascinira. Prosto uživam u tome i to je ono što se, čini mi se, osjeća i kod publike i kod gledaoca – rekao je Barjaktarović.
On je, uz podsjećanje da je i sam bio član hora sa 15 godina, dodao da se raduje mladoj energiji za koju vjeruje da će mu dati više snage da bude kreativniji.
Ići će, kazao je on, naprijed i u smislu vizuelizacije i svijetla na koncertima.
– Nadam se da će cijeli hor zaigrati uz neki dobar dens, da to može da pokrene i masu – kazao je Barjaktarović.
B.R.
Foto: B. Šekularac