Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

AGENCIJA ZA LJEKOVE ZA MNE MAGAZIN: Paracetamol u Americi nije kvalifikovan kao kancerogen

 

Ilustracija

Paracetamol u Americi nije od strane zvaničnog organa – FDA klasifikovan kao kancerogen, rečeno je iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore za MNE magazin.

Na pojedinim portalima u regionu pojavila se informacija da je u Kaliforniji povučen paracetamol sa tržišta iz razloga što je ,,kancerogen”, a iz Agencije kažu da ,,prema nezvaničnim informacijama koje su dostupne putem interneta, u nekim američkim medijima je u januaru ove godine objavljena informacija da država Kalifornija razmatra stavljanje supstance paracetamol na listu supstanci koje su potencijalno kancerogene, ali napominju da lista koja se pominje u medijima, ne predstavlja zvaničan dokument regulatornog tijela u oblasti ljekova u Americi (Food and drug administration – Američka uprava za ljekove i hranu, FDA).”

– Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) u kontinuitetu prati bezbjednost ljekova na tržištu Crne Gore i u svjetlu najnovijih saznanja blagovremeno obavještava stručnu i opštu javnost o svim informacijama koje se odnose na njihovu bezbjednu primjenu. CALIMS redovno razmjenjuje informacije sa regulatornim organima u oblasti ljekova zemalja regiona i Evropske unije, na čelu sa Evropskom agencijom za ljekove – rekli su oni.

Napominju da od strane ovih regulatornih tijela iz oblasti ljekova, nijesu objavljene nikakve nove informacije o eventualnim promjenama u bezbjednosnom profilu paracetamola o kojima bi CALIMS, kao nacionalni autoritet u oblasti ljekova, svakako bila odmah obaviještena.

– Dakle, na osnovu zvaničnih informacija, utemeljenih na naučnim dokazima, bezbjednosni profil ljekova koji sadrže paracetamol je nepromijenjen i njihova primjena je bezbjedna. Napominjemo da ni od strane zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, slična sumnja nikada nije prijavljena Agenciji – istakli su oni.

CALIMS će, kako poručuju, ,,budno pratiti sve informacije koje se odnose na bezbjednost svih ljekova na našem tržištu i, kao i do sada, o svim novim saznanjima potrebnim za njihovu bezbjednu primjenu blagovremeno obavještavati stručnu i opštu javnost”.
N.Đ.