Porto Novi
ART PREPORUKA

ZLATNI GLOBUS: Mendez je najbolji režiser i ima najbolji film

Sem Mendez (Foto: ALBERTO E. RODRIGUEZ/GETTY IMAGES)

Početak sezone filmskih nagrada donio je zanimljiv izbor dobitnika ,,Zlatnih globusa”.
Najbolji režiser je Sem Mendez za film ,,1917”. Ovo ostvarenje proglašeno je i najboljim filmom/dramom ove večeri.
Najbolji film/komedija je ,,Once Upon a Time … in Hollywood”. Kventin Tarantino napisao je najbolji scenario za film ,,Once Upon a Time… in Hollywood”, a najbolju sporednu ulogu upravo u ovom filmu ostvario je Bred Pit.
– Htio sam da dođem na ovu dodjelu sa majkom, ali, s kojom god me vide damom, mediji kažu da sam u ljubavnoj vezi s njom – ironično će Pit u govoru pri uručenju ,,Zlatnog globusa”, da bi voditelj prenosa uzvratio istom mjerom i kameru u tom trenutku skrenuo ka Dženifer Aniston.
Najbolji glumac je Hoakin Finiks za ulogu u filmu/drami ,,Joker”. Ovo ostvarenje osvojilo je još jednog ,,Zlatnog globusa” koji je pripao Hildur Gudnadotir za najbolju kompoziciju.
Najbolja glumica je Rene Zelveger za ulogu Džudi Garland u filmu/drami ,,Judy”.
Taron Edžerton je najbolji glumac u filmu/mjuziklu za ulogu Eltona Džona u ,,Rocketmanu”. To nije jedina nagrada – najbolju originalnu pjesmu ,,I’m Gonna Love Me Again” imaju Elton Džon i Berni Topin za muziku u filmu ,,Rocketman”.
Avkvafina je najbolja glumica u filmu/mjuziklu/komediji ,,The Farewell”. Ona je ovim postala prva Azijatkinja-Amerikanka koja je osvojila ,,Zlatnog globusa”.
Lora Dern ima najbolju sporednu ulogu u filmu ,,Marriage Story”.
,,Chernobyl” je najbolja limitirana serija/TV film, a Stelan Skarsgard je ostvario najbolju sporednu ulogu u njoj.
,,Succession” je najbolja dramska serija, a Brajan Koks najbolji glumac za ulogu u toj seriji.
,,Fleabag” je najbolja TV serija/mjuzikl/komedija, a Fibi Voler Bridž najbolja glumica u njoj. Bridžova je oduševila kolege i javnost kada je, nakon uručenja ,,Zlatnog globusa”, iza scene u razgovoru sa novinarima izjavila da će staviti na aukciju odijelo Ralfa Rusoa u kojem je primila nagradu ove večeri i novac uplatiti za pomoć Australiji koju je ovih dana zahvatio razarajući požar i zbog kojeg Rasel Krou nije mogao da bude na ceremoniji.
Prva nagrada večeri otišla je u ruke Ramiju Jusefu za najboljeg glumca u mjuziklu/komediji ,,Rami”.
Rasel Krou najbolji je glumac u limitiranoj seriji/TV filmu ,,The Loudest Voice”.
Patriša Arket osvojila je ,,Zlatnog globusa” za najbolju sporednu ulogu u seriji/limitiranoj seriji/TV filmu ,,Act”.
Olivija Kolman dobila je ,,Zlatnog globusa” za najbolju ulogu u TV seriji/drami ,,The Crown”.
Mišel Vilijams je dobitnica ,,Zlatnog globusa” za ulogu u limitiranoj seriji/TV filmu ,,Fosse/Verdon”. Ona je oduševila govorom i rasplakala mnoge u sali.


,,Parasite” je najbolji inostrani film, a najbolje animirano ostvarenje ,,Missing Link”.
,,Zlatnog globusa” za životno djelo za film dobio je glumac i producent Tom Henks, dok je Elen Dedženeris dobitnica ,,Zlatnog globusa” za životno djelo za rad na televiziji.
B.R.