Porto Novi
ART SLAJDER

MILOŠ KARADAGLIĆ I GOSTI UOČI NOVOGODIŠNJEG KONCERTA U CNP-U: Biće to poseban događaj

Novogodišnji koncert Crnogorskog narodnog pozorišta biće održan sjutra u 20 sati na Velikoj sceni.

Nastupiće međunarodne zvijezde Miloš Karadaglić (gitara), Ana Aglatova (sopran) i Avi Avital (mandolina), uz pratnju Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskim vođstvom Ikera Sančeza. Karte su rasprodate.
– Crna Gora je imala u svojoj istoriji i ima izuzetne stvaraoce, pojedince koji su, ne samo lokalnog nego i svjetskog značaja. Imala ih je i više nego što je bilo za očekivati, s obzirom na njenu veličinu i brojnost stanovništva. Jedan od najizuzetnijih umjetnika koje je Crna Gora ikada imala jeste svakako Miloš Karadaglić. On je jedan od najboljih svjetskih gitarista i zaista smo ponosni na njegov koncert koj će, siguran sam, biti događaj svjetskog značaja, pogotovo ako uzmemo u obzir da će, uz Crnogorski simfonijski orkestar, Miloš imati goste Avija Avitala, najznačajnijeg svjetskog mandolinistu i svjetski poznatu Anu Aglatovu, soprana iz Rusije. Apsolutno sam siguran da će ovaj koncert biti nešto što će se dugo pamtiti – rekao je umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Željko Sošić.
Umjetnička direktorica Muzičkog centra Crne Gore Mirka Šćepanović vjeruje da je u pitanju vrlo interesantan program i ,,lijep završetak 2019. godine”.
Dirigent Iker Sančez pozdravio je novinare sa crnogorskim ,,dobar dan” i nastavio na engleskom jeziku, rekavši da je srećan što je ovdje i što je pozvan da nastupi ,,sa takvim orkestrom, u ovakvom gradu i zemlji.”
– Prvi put sam u Crnoj Gori, ali neki od mojih najboljih prijatelja su bili ovdje i čuo sam mnogo lijepih stvari o vašoj zemlji. Veliko je iskustvo biti ovdje, posebno sa ovim izvođačima. Oni su u ovom trenutku najbolji u svijetu, pa vjerujem da će ovo biti poseban koncert – rekao je Sančez.
Otkrio je i dio repertoara.
– Počinjemo za najvećom, za nas dirigente, Štrausovom operetom. Veoma je živopisna kompozicija, nevjerovatna. Potom ćemo svirati arije sa Anom. Cijenim to što sam pozvan i ono što sam posljednjih dana vidio na probama jesu vrhunski instrumentalisti, ali, naglasio bih i to kakve dobre ljude imate ovdje u Crnoj Gori, posebno u Podgorici. Želim vam da nastavite da se bavite kulturom – kazao je Sančez.
Mandolinista Avi Avital, takođe, kaže da je uzbuđen što je prvi put u Crnoj Gori.
– U ovo doba godine uvijek su to posebni koncerti sa repertoarom koji je svečaniji i briljantan. Svi su, od muzičara do publike, u posebnom prazničnom i duhovnom raspoloženju, sa posebnom energijom, sumirajući godinu i gledajući u budućnost. Takav je i ovaj koncert – ističe Avital.
Ovaj vrsni mandolinista dolazi iz Izraela.
– U proteklih 24 sata, otkako sam došao, počeo sam da stvaram sliku u glavi o ovoj prelijepoj zemlji i upoznajem njen karakter. Dolazim i ja iz male zemlje, ima puno sličnosti sa vašom i mnogo stvari sa kojima se poistovjećujem u ovom iskustvu. Sve to doprinosi onome što ću sjutra prikazati kada budem imao privilegiju da izađem na scenu Crnogorskog narodnog pozorišta i zasviram za vas – rekao je Avital.
Miloš Karadaglić istakao je da mu je veliko zadovoljstvo i čast što će sjutra biti na sceni sa gostima.
– Bio sam veoma srećan kada je gospodin Sošić kontaktirao sa mnom da organizuje ovaj koncert, jer ovo su, kao što su Avi i Iker već rekli, najljepši koncerti. To su koncerti na kraju godine koji su prepuni laganih, lepršavih nota da na lijepi način zaokružimo godinu koja je protekla i da se radujemo novoj – kazao je Karadaglić.
Dodao je da je uvijek srećan kada ima šansu da nastupi u svojoj zemlji, u svom gradu.
– Danas i ovih dana sam još srećniji i počastvovaniji, zato što će mi se na tom koncertu pridružiti i moji veoma bitni i dragi prijatelji. Avi Avital i ja smo kolege iz ,,Deutsche Grammophona” i on je za mandolinu, na neki način, slično onom što sam ja na gitari, jer naši instrumenti su kuriozitet u svijetu klasične muzike i mi se trudimo da taj instrument na jedan ozbiljan način predstavimo široj publici. U tome smo obojica bili uspješni dosad. Anu Aglatovu sam upoznao tokom festivala. Ona je zvijezda Boljšoj opere i opere Garnije u Parizu, jedan glas koji mislim da će dugo, dugo da se pamti, jer mislim da takvi glasovi vrlo rijetko nastupaju, ne samo u Crnoj Gori nego u manjim mjestima. Ona je poseban umjetnik i vrlo interesantna osoba – kazao je Karadaglić više o gostima, ujedno prijateljima koji će mu se pridružiti na sceni.
On je, takođe, otkrio kakav  repertoar očekuje publiku.
– To su omiljene kompozicije koje ljudi vole da slušaju, komadi koji me prate u zadnjih nekoliko mjeseci na koncertima širom svijeta. Biće nekoliko iznenađenja, dueta sa gostima, biće toliko nekih divnih momenata i od strane orkestra, prelijepih uvertira, valcera, jer za mene je svaki nastup sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom značajan i bitan, to je institucija u koju veoma vjerujem i smatram da je to najbitniji muzički momenat u Crnoj Gori, u svakom smislu – rekao je Karadaglić.
Tekst i foto: B.R.