Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

VAŽNA PODRŠKA DRUŠTVA: Žene imaju petlju da pokrenu biznis

Crnogorska statistika kaže da su žene vlasnice tek svakog desetog preduzeća uprkos tome što one čine većinu populacije. Prilikom nedavnog obilježavanja Svjetskog dana ženskog preduzetništva istaknuto je da žena dobija puni smisao bitisanja kada se ostvari na poslovnom i ličnom planu. Monstatovi podaci ukazuju da su u više od 21.000 aktivnih poslovnih subjekata, žene vlasnice tek 9,6 odsto preduzeća.

Young business woman in a tailored suit drawing a chart showing steady growth. Image is isolated on a white background.

Jedna od žena koja je ušla u ovu statistiku je i Lida Marđonović, modna krojačica, koja je prije dvije godine registrovala firmu. U našem narodu se kaže da su počeci uvijek najteži, a Lida to i potvrđuje.

– Žena treba da ima podršku porodice. Tu su i krediti za mala i srednja preduzeća kojima nijesam fascinirana. Treba u startu da vam pruže pomoć, a ne da traže neki posto od svega – kaže Lida.

lida mardjenoviccc

Lida Marđonović

Ona navodi kako uspijeh firme može da se očekuje nakon dvije godine, koliko je potrebno da preduzetnik pokaže šta umije i kako. Naša sagovornica smatra da su žene izuzetno sposobne preduzetnice i da su odgovornije, kako kaže, od muškaraca.

– Teško je ženi da se probije u našoj državi zbog tradicije, mentaliteta… Mnogi se pitaju tada kako to sad žena da bude šef u kući – kaže Lida uz osmijeh.
Na osnovu dosadašnjeg iskustva ističe da je stekla utisak da mnogo žena u našoj državi ima strah kada pomisle da pokrenu svoj biznis. Ako imaju podršku porodice, ali je potrebna ona i od društva, Lida je sigurna da se svaka od njih može poslovno ostvariti.

– Važna su i udruženja koja god da je branša u pitanju, jer se tako stvaraju veze među koligenicama. Ponosna sam na udruženje modnih krojačica visoke mode Crne Gore koje smo formirali. Ženama samo treba podrška – kaže Lida.

mira

Mira Kovačević

I Mira Kovačević je imala podršku kada je 1987. godine otvorila frizerski salon. Bilo joj je kao i Lidi teško na početku, ali se kasnije trud isplatio.
– Podigla sam kredit kako bih opremila još jedan frizerski salon. Zadovoljna sam. Žena je u svakom smislu borbenija i sposobnija od muškarca. Nekako ima petlju da krene u novu vrstu posla bez obzira na bilo kakvu prepreku. Istrajna je i njena deviza je ,,moram to da uradim“- kaže Mira.
Ona preporučuje svim ženama koje razmišljaju o pokretanju biznisa da to i urade.