Porto Novi
ART PREPORUKA

KIC BUDO TOMOVIĆ: Majstori džeza ,,ZZ Quartet” premijerno u Crnoj Gori u ponedjeljak

Koncert renomiranog ZZ Quarteta biće premijerno organizovan u okviru programa ,,Majstori džeza” u ponedjeljak, 28. oktobra, u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović” u 20 sati.
ZZ Quartet čine iskusni majstori džeza gitarista Ratko Zjača (Hrvatska/Holandija), harmonikaš Simone Zankini (Italija), bubnjar Adam Nusbaum (SAD) i kontrabasista Martin Đakonovski (Makedonija/Njemačka). Ovi muzičari imaju jedinstvenu muzičku viziju i vrhunske sposobnosti da se poigravaju s brojnim žanrovima, dok u isto vrijeme zadržavaju individualan pristup i visoki kvalitet svoje muzike širokog izražajnog opsega. ZZ Quartet se nalazi u džezu, modernoj klasici, svjetskoj muzici i slobodnoj improvizaciji. Njihova muzika je s jedne strane klasična, a u isto vrijeme pomjera granice moderne improvizacije, saopšteno je iz KIC-a ,,Budo Tomović”.
Gostovanje ovog ansambla predstavlja ekskluzivitet na našoj muzičkoj sceni, s obzirom da nikada ranije nije nastupao u Crnoj Gori, niti su njeni članovi gostovali kod nas pojedinačno ili u drugim muzičkim formacijama. Muzička kritika i publika širom svijeta rangirala je ZZ Quartet i njene članove u sam vrh savremene džez muzike. Pored dugogodišnje zajedničke saradnje u bendu ZZ Quartet, muzičari Zjača, Zankini, Nusbaum i Đakonovski, snimili su tri zajednička albuma: ,,Beyond the Lines”, ,,The Way We Talk” i u širem sastavu ,Don’t Try This Anywhere”, koji je osvojio nagradu Orpheus za najbolji album snimljen u Italiji 2016. godine; četvrti album ,,live” je u pripremi. Pored dugogodišnje saradnje u okviru ZZ kvarteta, četvorica umjetnika imaju odvojene karijere, svirali su i snimali sa kremom svjetske džez scene, broje na hiljade nastupa na međunarodnim festivalima džeza i scenama širom svijeta, kao i brojne snimke koje su ostvarili za renomirane izdavačke kuće (ECM, Enja, Label Bleu, In+Out Records, itd).

Više o kvartetu ZZ i članovima sastava na sajtu: http://www.zz-quartet.com/

Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a od 9 do 20 sati.