ART SLAJDER

VESNA DEDIĆ-MILOJEVIĆ: Sve je više lijepih i pametnih, a nevoljenih i umornih žena

 

Vesna Dedic_HIRess_MIC_9098-2400Novinarka i spisateljica Vesna Dedić – Milojević, 25. maja objaviće novi roman ,,Čuvaj me”.  Za MNE magazin priča da je ovaj kao i svi njeni romani inspirisan srećom i tugom koji se smjenjuju u životu jedne žene.

Svaka od nas je srećna kada je voljena, zdrava i poštovana, a tužna kada je prevarena, usamljena, bolesna, ostavljena. Roman ,,Čuvaj me” inspirisan je mojom tugom kada vidim da je i u Srbiji i u Crnoj Gori sve više lijepih, pametnih, a nevoljenih i umornih žena. Nikada žena nije umorna od rada već isključivo od razočarenja i uzadludnih pokušaja da bude voljena. Inspiracija za ovaj roman su mi bili i mušarci koji često žene stavljaju u položaj da budu u istom danu i kraljice i sluškinje. Najčešća situacija je da žene grade sopstvenu iluziju o srećnom braku i porodici, a muškarci nadgledaju radove, kude i hvale, odlaze ako im se neki plač učini boljim. Tema ovog romana je i muški sterilitet i usvajanje djece koje su na našim prostorima i dalje tabu.

Kažu da su svi ljudi koji vole mnogo da čitaju potencijalni pisci, slažete li se sa tim? Šta Vi volite da čitate?

– Ne slažem se. Slažem se da svaki čovjek, pa i onaj koji je živio najdosadniji život može biti junak romana, ali ga ne može svako napisati. Ja sam nekada mnogo čitala, uostalom diplomirala sam svjetsku književnost, a poslije 12 godina pratila kao novinar izdavaštvo i čitala dvije knjige nedjeljno. Sada čitam samo ljeti kada ispišem svoj romane i to naslove za koje su mi drugarice koje su revnosni čitaoci dale preporuku.

Da li je za Vas pisanje nešto što najviše volite da radite i da li mu dajte prednost u odnosu na novinarstvo?

– Ja sam novinar od svoje 13. godine i moj mozak je novinarski. Pisanje romana je nastalo iz novinarstva. U istoriji svjetske književnosti poznati su mnogi novinari koji su postali pisci, a pisac da postane novinar to je teško. Novinarstvo je potcijenjena profesija iz million razloga, ali tvrdim da je veći broj TV novinara koji bi mogli da napišu dobar roman, nego pisaca koji bi umjeli da naprave dobru TV emisiju.kris bredford - mladi samuraj korica

Koje su to stvari zbog kojih čovjek treba da bude zahvalan u životu?

– Čovjek treba da bude zahvalan uvijek i prije svega samom sebi ako umije da sa istim osjećajem podnosi i sreću i nesreću koju donosi život, a potom i svima koji mu u tom životu pomažu da se osjeća vrijednim i voljenim. Najveća sreća u životu je ako uspiješ da ispoštuješ onu Marka Miljanova… Čojstvo je sačuvati druge od sebe, a junaštvo sebe od drugih. Danas je teško i jedno i drugo.

Jeste li emotivno ispunjeni?

– Jesam… Samu sebe sam naučila da za taj bokal nije potrebno mnogo vode.

Da li ćete novi roman promovisati i kod nas u Crnoj Gori?

– Ja bih volela, ali već dvije – tri godine me niko ne zove. Čekam… Imala sam nekoliko prelijepih promocija u Budvi i u Podgorici, nikada nijesam tražila ni jedan euro honorara, u svih šest romana ispisala sam stotine stranica koje su promocija predivne crnogorske istorije, emotivnosti i turizma, hiljade mojih knjiga se proda u Crnoj Gori, ali eto ne znam zašto su me oni koji odlučuju o kulturi zaboravili.

Foto: Mirko Tabašević

Stajling:,,Lepa Coture”

kud duga

One Response to VESNA DEDIĆ-MILOJEVIĆ: Sve je više lijepih i pametnih, a nevoljenih i umornih žena