Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

PRIRODNE NAUKE: Crnogorska djeca pokazala loše znanje na još jednom testiranju

Najnovije istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju pokazalo je da azijske zemlje imaju najbolji sistem obrazovanja. Na listi 76 svjetskih zemalja Crna Gora zauzima 56.poziciju.

student-classroom-feedback

Pojedine zemlje regiona su bolje od nas. Srbija se nalazi na 42.mjestu, Hrvatska na 36, a Mađarska na 32. Ove rezultate je prenio BBC.

Istraživanje je zasnovano na rezultatima testova iz prirodnih nauka i OECD tvrdi da šire pokazuje globalnu mapu obrazovnih standarda od PISA testiranja koja se fokusiraju uglavnom na industrijske zemlje. Direktor za obrazovanje OECD-a Andreas Schleicher je kazao da im je ideja bila da uporede bogate i siromašne zemlje kako bi otkrili prednosti i slabosti, kao i dugoročne ekonomske koristi od poboljšanja kvalitete obrazovanja.

On smatra da rezultati istraživanja pokazuju vezu između obrazovanja i ekonomskog uspjeha države. Obrazovnim standardima se navodno može predvidjeti u kojoj mjeri će zemlja biti bogata i smatraju da slaba obrazovna politika ostavlja zemlje u permanentnom stanju recesije.

-Ako odete u neki azijski razred srešćete učitelja koji očekuju od svakog učenika da uspije. Tu ima mnogo strogosti – kaže Schleicher.

On je siguran da bi poboljšanje obrazovnog sistema stvorilo fantastične dugoročne ekonomske dobitke.

Na začelju ovog istraživanja su školarci iz Afrike, a prvih pet mjesta na listi kvalitetnog školstva zauzimaju Singapur, Hong Kong, Južna Koreja, Japan i Tajvan.