Porto Novi
PREPORUKA SPORT

REVANŠ SA GRČKOM PRED EP U ODBOJCI: Pobjeda Crne Gore

Dinamičnu, veoma uzbudljivu, a za naš stručni štab i sigurno izuzetno korisnu utakmicu sa Grčkom, reprezentacija Crne Gore dobila je rezultom 3:2 i tako se Grcima revanširala za poraz u nezvaničnom meču dan ranije. Igra je bila puna preokreta, a naš tim pokazao je više znanja i nerava od vrlo solidnog sastava Grčke. U našem timu kapiten Vojin Čačić završio je meč sa 18 poena, Marko Bojić je imao 13, Aleksandar Minić 12, a Marko Vukašinović jedan manje od njega. Kod Grka je najuspešniji bio Tanasi Protopsaltis sa 19 poena.

– Vrlo bitna pobjeda zato što nam je ovo posljednja utakmica pred Evropsko prvenstvo, dobro je zbog samopouzdanja igrača. Ali, vidio sam da još ima prostora za napredak, naš sistem u odbrani nije baš najbolje funkcionisao, to je ono na čemu ćemo raditi u narednih 15 dana do početka EP – kazao je poslije meča selektor Crne Gore Veljko Bašić.

Crna Gora je utakmicu počela u sastavu Vojin Ćaćić, Gojko Ćuk, Rajko Stugar, Marko Bojić, Ivan Ječmenica, Miloš Ćulafić, te Nikola Lakčević na poziciji libera. Grci su bili bolji u prvom dijelu igre, poveli 7:4, da bi poslije asa Marka Bojića i njegovog dobrog servisa, a smeča Ćaćića, Crna Gora preokrenula na 13:12. Međutim, bilo je to sve što su u prvom setu uspjeli da pariraju izabranici Veljka Bašića, koji je zatražio tajm-aut pri rezultatu 16:17, a onda i pri 17:20, ali nije bilo pomoći – Grci su dobili prvi set sa 25:21.

U drugom setu Ćulafića je na poziciji korektora zamijenio Aleksandar Minić. Naša reprezentacija povela je 9:5, a selektor Grčke Andreopulos zatražio je tajm-aut. Bez rezultata. Prednost Crne Gore konstantno je rasla, prijem je bio dobar, Gojko Ćuk i Minić bili odlični u bloku, a tačku je stavio Marko Bojić, pretvorivši u poen prvu set loptu za ubjedljivih 25:15.

Uloge su se potpuno promijenile u trećem setu – Grci su poveli 3:0, pa 7:3, Bašić je tada umjesto Marka Bojića uveo Marka Vukašinovića, koji je imao dva dobra smeča i as, ali osim što su „crveni“ prišli na 14:16, stvari se nijesu promijenile. Nije pomogao ni tajm-aut našeg selektora pri rezultatu 14:18, pa su Heleni, predvođeni sjajnim tahničarem Filipovim, dobili set rezultatom 25:17.

U četvrtom setu umjesto Ječmenica na poziciji srednjeg blokera zaigrao je Blažo Milić. Set je prelomljena na servis Gojka Ćuka, kada je Crna Gora osvojila pet uzastopnih poena i povela 17:12. U toj seriji naši su se prvo odbranili poslije velikog požrtvovanja Rajka Strugara, potom je Gojko Ćuk odservirao as, Grci napravili dvije greške (prelaz i aut), a onda Minić smečovao i zaokružio seriju. Na servis Raptisa Grci su uzeli tri poena i smanjili na 17:15, ali naš tim je sigurno priveo set kraju.

Odlučujući, peti set donio je i najveću dramu. Igralo se poen za poen sve dok Blažo Milić nije odservirao as za 11:9. Ipak, na 14:12, Grci su prvo smanjili, a sa dva poena na servis Raptisa i preokrenuli na 14:15. A onda je naša ekipa uložila i posljednji atom snage, „kuvanje“ Strugara, pa onda njegova odlična akcija sa Minićem, a prije toga i prolaz kapitena Ćaćića donosili su poene Crnoj Gori, a na kraju i set rezultatom 19:17, a time i meč.

Crna Gora – Grčka 3:2 (21:25, 25:15, 17:25, 25:21, 19:17)

Podgorica – Dvorana “Verde”. Sudije: Kovačević, Vučinić (Crna Gora).
Poeni iz napada: Crna Gora 60, Grčka 54. Poeni iz bloka: Crna Gora 8, Grčka 13. Poeni iz servisa: Crna Gora 7, Grčka 2.
Crna Gora: Minić 12, Babić, G. Ćuk 8, Strugar 4, Ćaćić 18, Radonić, Lakčević (libero), M. Bojić 13, B. Ćuk , S. Bojić, Milić 3, Vukašinović 11, Ječmenica 3, Ćulafić 3.
Grčka: Zizis, Zupani 17, Papadopulos 1 Filipov 4, Stivačtis, Petreas 5, Kokinakis (libero), Kumentakis 3, Raptis 12, Vulkidis , Pelekudas , Fragos , Protopsaltis 19, Papaleksiu 8, Andreopulos.

Izvor i foto: OSCG