Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

TEHNOLOŠKI NAPREDAK: U čemu ćemo uživati za 10 godina

maxresdefaultTokom posljednjih 10 godina svjedoci  smo velikog tehnološkog napretka koji nam je donio neke nevjerovatne stvari. Logično je pitanje šta nas u tehnološkom smislu čeka tokom naredne decenije? Huffington Post upitao je sedam vodećih futurista za njihovu prognozu.

Dr  Michio Kaku , profesor teorijske fizike na univerzitetu CUNY, smatra da ćemo vidjeti postupni prelaz od interneta prema ,,brain-netu”, u kome će biti mogući trenutni prenos misli, osjećanja i sjećanja širom planete.

– Naučnici sada mogu spojiti mozak na kompjuter i početi da dekodiraju neke od naših sjećanja i misli. To bi na kraju moglo unijeti revoluciju u komunikacije, pa čak i zabavu – smatra Kaku.

Googleov direktor inženjeringa i poznati inovator dr Ray Kurzweil misli da će do 2025. godine 3D printeri moći jeftino da izrađuju odjeću, ali i da ,,štampaju” ljudske organe uz  pomoć modifikovanih matičnih ćelija. On smatra da ćemo dosta vremena provoditi u virtuelnim i pojačanim stvarnostima, što će nam omogućiti da posjećujemo ljude udaljene stotinama kilometara.

Dr Anne Lise Kjaer, osnivačica londonske agencije za prognozu trendova Kjaer Global, smatra da će evolucija zdravstvene upotrebe pametnih mobilnih uređaja unijeti revoluciju u liječenje dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Dr James Canton sa  CEO Instituta za globalne budućnosti iz San Franciska  smatra da će nosivi mobilni uređaji preplaviti svijet i ubrzati pristup obrazovanju, zdravstvu, poslovima, zabavi…

– Vještačka inteligencija postaće jednako pametna ili pametnija od ljudi – predviđa  on.

Jason Silva voditelj emisije Brain Games National Geographica misli da će samovozeći auti biti sveprisutni i  da će prevoz biti automatiziovan, čist i jeftin.