Porto Novi
ENGLISH SLAJDER

VANNA: Selfi-opsesija je omiljeni oblik samopromocije

Vanna Probaj 14Hrvatsku pjevačicu Ivanu Vrdoljak Vannu crnogorska publika imaće priliku da čuje 30. juna u revijalnom dijelu hercegnovskog festivala ,,Sunčane skale”.

Ona kaže da se jako raduje nastupu na festivalu i smatra da je došlo vrijeme za još jedan koncert na kojem će sve pjesme od devedestih do danas moći da otpjeva crnogorskoj publici na obostrano veselje.

Za MNE magazin govori još o novoj pjesmi ,,Probaj”, o nastupu u ,,Maestralu” prije šest godina, o vaspitanju, sportu i igri i selfijima.

Što ste pripremili publici u Herceg Novom?

– Jako se radujem nastupu na festivalu, tim više što ću ove godine prvi puta  nastupiti na ,,Sunčanim skalama”. Već dugo znam za taj festival, ali se tek ove godine sve poklopilo da dođem. Otpjevat ću svoj aktualni singl ,,Probaj”, pjesmu kojoj sam autor i glazbe i teksta i puno mi znači što ću je tako predstaviti širokoj publici. Ovih dana sam za nju snimila i zanimljiv spot, pa će to biti prilika da publici predstavim što radim u ovo aktualno vrijeme.
Da li se nadate ugovaranju još nastupa u Crnoj Gori i kako pamtite protekli put kada ste gostovali u ,,Maestralu” u oktobru 2009. godine?

– Koncert u ,,Maestralu” je bio odličan za mene, moj bend, a nadam se i za publiku. Kako pjevam više od dvadeset godina, isto toliko dugo skupljam i hitove i zaista mislim da je vrijeme za još jedan koncert u kojem ću sve te pjesme, od devedesetih do danas moći odsvirati crnogorskoj publici na obostrano veselje. S vremenom neke nove pjesme dođu do koncertnog programa i tako u kombinaciji sa starim hitovima naprave idealan program.

Prije nekoliko dana objavljen je spot za pjesmu ,,Probaj”. Kako komentarišete iznenadni nalet pravljenja selfija i, posebno, belfija?

– U pravu ste, u novom spotu se malo zabavljam u fotokabini pokušavajući snimiti idealnu fotografiju sebe; namještam se, zauzimam neke prekaljene fotomodel poze, stavljam na sebe svakakve ukrase ne bih li ispala što bolja na fotki. Kako to na kraju završi, zaključite sami. U spotu se malo igram na temu selfi-opsesijom koja je danas postala omiljeni oblik samopromocije, koristimo selfi, belfi, selfi-stikove, aplikacije za kućne fotošopove i zapravo više nemamo opravdanja prikazati se ljudima kakvi zaista jesmo. Odnosno, skloni smo povjerovati da takvi kakvi zapravo jesmo – nismo dovoljno dobri. Je li to samo zabavni oblik virtualne društvenosti ili totalno samoljublje, ne znam ni sama.  U svakom slučaju, moja pjesma ,,Probaj”, koja govori o samopouzdanju, mi je dala priliku da govorim o stvarima koje me zanimaju.

VANNA PROBAJ FOTOAutorka ste numere ,,Probaj”. Da li ovo znači da publika može da očekuje album sa još Vaših autorskih pjesama na njemu?

– Da, upravo tako, iako moje autorstvo nije počelo  ovom pjesmom. Podsjetit ću vas da sam nekada bila u grupi ,,Electro team” u kojoj sam također bila koautor svih pjesama. I prošli singl ,,Lopov” također sama potpisujem, kao i dvije pjesme sa mog zadnjeg albuma ,,Sjaj”. Naravno, i dalje ću se oslanjati na pomoć drugih autora, odnosno, birat ću sa zadovoljstvom između lijepih pjesama koje mi ljudi šalju skoro svakodnevno. Biti će tu i suradnja sa mojim dosadašnjim najuspješnijim autorima kao što je Ante Pecotić, kao i nekih novih kolega.

Imate zahtjevnu profesiju, a roditelj ste. Koliko je u današnje vrijeme teško ili pak lako djecu izvući na pravi put?

– Pa, mislim da je oduvijek bilo i zauvijek će biti najteži posao napraviti dobru osobu od djeteta za čiji život vječno snosite odgovornost. Naravno, na dijete i to najviše u tinejdžerskim godina (a to su oboje moje djece), dodatno utječu mediji. Nikada ne propustim prokomentirati što mislim da ne valja u tome što čuju, vide ili što im prenesu drugi, argumentiram iscrpno zašto mislim da je nešto loše, isprazno, lažno ili nemoralno. Djeca najviše uče kada gledaju svoje roditelje, a ne kada im roditelji ,,prodikuju”, zato se trudim ne učiniti ništa što bi moju djecu moglo osramotiti, pažljivo osmislim svaki svoj javni nastup, intervju, fotografiju, pjesmu, tekst ili spot.

,,U svakom pravom čovjeku skriveno je dijete koje želi da se igra.”, rekao je Fridrih Niče. Koliko je tačna ova rečenica u Vašem slučaju?

– Za mene je najbolja igra koju je čovjek smislio – sport. Nisam aktivan sportaš, ali dobar sportski događaj je za mene vrhunac zabave. Nikada ne mislim da sam izgubila vrijeme gledajući odličnu utakmicu, napeto natjecanje, može to biti dvorišna partija badmintona ili finale na Olimpijskim igrama, uvijek se zabavim. Bila sam do sada na tri Olimpijade, a nadam se još kojoj. Strastveni sam navijač, obožavam dirljive sportske priče i napete završnice. Sport pruža ispravnu sliku čovjeka, a ta je da se za uspjeh i samoostvarenje treba izuzetno potruditi, dati maksimum svojih mogućnosti, odmjeriti snage sa sebi sličnima, igrati fer igru, a ako ne uspijemo, treba probati ponovo, a ne odustati. Sport je igra, igra života.

Bojana Radonjić
Foto:
Mediteran film