Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

„ZABLISTAĆU U VRTIĆU“ U TIVTU I ANDRIJEVICI: Veliki odziv roditelja u Tivtu, upisano više od 800 djece

U Tivtu postoje tri vaspitne jedinice sa 23 vaspitne grupe u koje je sada upisano više od 800 djece. Odziv roditelja je ogroman i to je pokazatelj da sve više shvataju značaj boravka djece u predškolskim ustanovama, rekla je Katarina Hercegovac, vršilac dužnosti direktora javne predškolske ustanove ,,Bambi” u Tivtu, na prezentaciji rada te ustanove u okviru kampanje ,,Zablistaću u vrtiću”.

Tivat

Kako je istakla, ,,Zablistaću u vrtiću” je odlična zajednička kampanja Ministarstva prosvjete i predškolskih ustanova, koja ispunjava cilj, a to je informisanje roditelja o važnosti predškolskog vaspitanja.
Hercegovac je dodala da u vaspitno-obrazovnom radu koriste razne sadržaje, upućuju djecu na druženje sa vršnjacima i na taj način ih, kroz igru, podstiču na socijalizaciju, ali i na razvoj osobina kakve su razdoznalost, samopouzdanje i kreativnost.
– Dakle, naša ustanova svoj vaspitno-obrazovni rad stalno usavršava i u okviru ove prezentacije smo pripremili prezentaciju samo dio onoga što djeca u našem vrtiću rade. Ciljna grupa prezentacije su, naravno, roditelji djece koja još ne idu u vrtić, kako bi osjetili duh predškolskih ustanova i upoznali se detaljnije sa našim radom – istakla je Hercegovac.

Andrijevica

Prezentacija u okviru kampanje ,,Zablistaću u vrtiću” organizovana je i u Andrijevici.
Tamo je Dobrašin Lalević, direktor škole ,,Bajo Jojić” u sklopu koje funkcioniše i organizaciona jedinica za predškolsko vaspitanje, poručio:
– Predškolsko vaspitanje ima najznačajniji uticaj na dalji razvoj. Neurološki razvoj je najintenzivniji do pete godine, što ukazuje na važnosti stimulacije razvoja u najranijem uzrastu.
Kako je istakao, ova ustanova organizuje tri interaktivne službe, a, za narednu godinu planirane su još dvije.
Interaktivne službe vrše fukciju vrtića u udaljenim područjima.
Kampanju ,,Zablistaću u vrtiću” koja je u toku, pokrenulo je Ministarstvo prosvjete, sa ciljem informisanja roditelja o važnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ovim i drugim aktivnostima u predškolskom obrazovanju povećan je obuhvat djece. Preciznije, prije 2016. godine u vrtićima je porastao obuhvat djece starije od tri godine na više od 50%. između 2015/16 do tekuće školske godine porastao je obuhvat djece starije od tri godine na oko 70%. Prema najnovijim podacima, stopa obuhvata djece starije od tri godine je skoro 73%.