Porto Novi
ART SLAJDER

KULTURNO-EKONOMSKI CENTAR AZERBEJDŽANA-CRNA GORA: Veče tradicionalne muzike i plesa oduševilo publiku u CNP-u

Ljepota jedne zemlje odgleda se u mnogo čemu – prirodi, istoriji, tradiciji, ljudima, kulturi, umjetnosti, običajima i jeziku. Sve to prikazano je na Večeri tradicionalne azerbejdžanske muzike i plesa, koju je organizovao Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana-Crne Gore, u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem i uz podršku kompanije ,,Azmont Investments”.
Na Velikoj sceni CNP-a smjenjivali su se ples, pjesma i sviranje tara. Oduševljeni su bili i posjetioci, pa su svaku tačku pozdravljali aplauzom.
Direktor Kulturno-ekonomskog centra Azerbejdžana-Crne Gore Sejran Mirzazada rekao je da mu je posebno drago da među gostima u CNP-u vidi ličnosti koje su dale značajan doprinos u razvoju azerbejdžansko-crnogorskih odnosa.
– Prilikom organizacije ovog događaja, nije nam cilj da promovišemo samo svoju kulturu, već tražimo povod da se okupimo sa prijateljima. Posebno želim da se zahvalim Crnogorskom narodnom pozorištu za dugogodišnju izuzetnu saradnju, a za pruženu podršku kompaniji ,,Azmont Investments” koja uspješno realizuje projekat Portonovi i poznatom azerbejdžanskogm privredniku Telmanu Išmaevu koji i ovog puta nije poželio da bude po strani kada su u pitanju promocija azerbejdžanske kulture i razvoj naših prijateljskih odnosa. Takođe, hvala našim predstavnicima u kulturi i umjetnosti Azerbejdžana koji su došli ovdje kako bi se sreli s nama – rekao je Mirzazada.
Program je otvoren prelijepim plesom ženskih i muških članova jedne od najpopularnijih azerbejdžanskih grupa ,,Biser Azerbejdžana” (,,Azərbaycan Mirvarisi”) koja se prvi put predstavila crnogorskoj publici. Grupa je nastupala u mnogim zemljama širom svijeta – Francuskoj, Turskoj, Rusiji, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, na otvaranju Evrovizije 2012. godine i Formule 1. Upravo ,,Biser Azerbjedžana” nazvan je ples na otvaranju u CNP-u. Dame su u narednoj tački prikazale ,,Ples sa šalovima”, a tačka koju su predstavili muškarci nazvana je ,,Junaci”. ,,Nemoj biti hirovita” plesna je tačka zavođenja muškarca i žene kroz ples, a već u sljedećoj djevojke i muškarci proveli su publiku kroz pravu ,,Hazarsku bajku”. Pretposljednja tačka zvala je ,,Nahčivani”, dok su na kraju programa zasijali doboši i daire u plesu ,,Davul”.

This slideshow requires JavaScript.

Prelijepe pjesme i izvođenje na scenu je donio Rafael Hadžiev. Svoj dio otvorio je simbolično, divnom i ponositom numerom ,,Azerbejdžan”, kompozitora Musluma Magomajeva, po tekstu Nabija Hazrija.
Uslijedila je pjesma ,,Usamljen sam”, kompozitora Tofiga Gulijeva, po tekstu Rasula Rza, a onda i ,,Aj, djevojka” kompozitora Jahangira Jahangirova, po tekstu Zejnala Džabarzade. ,,Žrtvovao bih se” bila je sljedeća pjesma, kompozitorke Elze Ibrahimove, po tekstu Rafiga Zeka Hendana. Emotivna pjesma ,,Ata” (,,Tata) kompozicija je Elčina Imanova, po tekstu Bahtijara Vahabzade. Za kraj, ostavio je pjesmu ,,Iznad izvora tokom noći”, kompozitorke Elze Ibarhimove, po tekstu Bahtijara Vahabzadea.
Najduži aplauz večeri, uz, na kraju, povike ,,bravo!”, pripao je Šahrijaru Imanovu i njegovom dvočlanom bendu. Imanov se publici predstavio sviranjem žičanog tradicionalnog azerbejdžanskog instrumenta pod nazivom tar. Prelijepi zvuci, maestralno vođeni prstima Imanova, odzvanjali su salom. Ovaj instrument i umjetnost sviranja na njemu imaju značajnu ulogu u oblikovanju kulturnog identiteta Azerbejdžanaca i uključeni su u spisak usmene i nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Tar se koristi za izvođenje narodne muzike na svadbama, praznicima i koncertima. Ovaj instrument je smatra muzičkim simbolom Azerbejdžana. Imanov i bend očarali su publiku numerama ,,Puls”, ,,Bezmigah”, ,,Plava nevjesta” i ,,Vodopad koji plače”.
Bilo je to divno veče koje je obogatilo srce i dušu svih posjetilaca.
Koncert su pratile brojne zvanice iz diplomatskog kora, javnog, poslovnog i kulturnog života Crne Gore.
B.R.