Porto Novi
ART PREPORUKA

ZAVRŠEN DESETI ,,UNDERHILLFEST”: Maslačak za filmove ,,Midnight family” i ,,Srbenku”

Ekipa ,,UnderHillFesta”

Jubilarno, deseto izdanje UnderhillFesta zatvoreno je sinoć dodjelom nagrada na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici.

Tročlani žiri Rada Šešić, Hrvoje Mabić i Ivan Bakrač odlučili su da nagradu Maslačak u međunarodnoj kategoriji dobiju autor filma ,,Midnight family” Luke Lorentzen, a Maslačak u regionalnoj kategoriji Nebojša Slijepčević za ostvarenje ,,Srbenka”. Oba filma osvojila su po 1.000 eura.
– Hvala puno. Veoma sam srećan da se žiriju svidio baš naš film. Veoma mi je žao što nismo večeras s vama, stvarno je bilo nemoguće, ja sam se danas vratio sa snimanja filma. Slavićemo večeras u Zagrebu – kazao je Slijepčević putem video-poruke.
Na njegove riječi nadovezala se supruga Vanja Jambrović, producentkinja ovog ostvarenja, koja je zahvalila svima.

Žiri

Šešić je za film ,,Srbenka” istakla da je autor bio hrabar da postavi pitanja na koja smo, svi za sebe, dužni da odgovorimo. Istakla je da ,,UnderhillFest” ima dobar festivalski program i dobru publiku. Raduje je, dodala je, činjenica da je bilo puno mladih autora, koji su unijeli drugačiji duh, kao i prisustvo autorki.
– ,,UnderHillFest” je festival sa stilom i izrazom – istakla je Šešić.

Zurbo

Specijalnu nagradu žirija u međunarodnoj kategoriji dobio je film ,,Lake lekcije” autorke Dorotty Zurbó. Ona je u video-poruci zahvalila na nagradi i rekla da im mnogo znači što Kafijina priča može da dotakne ljude i da je razumljiva svima, ma gdje u svijetu bili.
– To nam je najveća nagrada – istakla je rediteljka.
Specijalna priznanja u regionalnoj selekciji pripala je autorima filmova ,,Taurunum boy” Jeleni Maksimović i Dušanu Grubinu, te Goranu Deviču za ostvarenje ,,Na vodi”.

Dević

– Uživajte, gledajte dobre filmove i hvala vam na svemu – rekao je Dević u video-poruci.
Nagrada publike pripala je filmu ,,Dani ludila” Damiana Nenadića sa prosječnom ocjenom 4,7.

Polaznici Dokuškole sa Unom Jovović

Diplome su dobili polaznici edukativnog programa ,,UnderHillFesta” ,,Dokuškole”. Uručila im ih je Una Jovović. U pitanju su učenici srednjih škola Gimnazije ,,Slobodan Škerović” iz Podgorice i Gimnazije ,,Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada.

,,Generacija Z”

Radionicu je vodio reditelj i profesor dokumentarnog filma Rajko Petrović.

,,Beton”

Prikazana su i tri odlična filma ovih učenika – ,,Beton” o betonizaciji Podgrorici, ,,Čips” o konzumerizmu i ,,Generacija Z” o mladima i besmislu Instagrama, te muzike koju slušaju (prikazani su klipovi iz pjesama Severine i Jale Brata).

,,Čips”

Voditelj programa Miroslav Minić podsjetio je da je publika prethodnih osam dana pogledala 22 filma.

Minić

Nakon dodjele nagrada, emitovana su ostvarenja ,,Velo visionares”, koje predstavlja intervjue sa sjajnim misliocima današnje globalne biciklističke kulture iz perspektive ljudi iza ručki bicikla, te ,,Dobrodošli u Sodomu” Floriana Weigensamera i Christiana Krönesa o životu na deponiji.

,,Velo visionares”

Festival je okončan uz Southern Soul Festival launch party i DJ Ryan Lubardu.
Tekst i foto: B.R.