Porto Novi
ART PREPORUKA

ART: Preminuo Đelo Jusić

Foto: Arhiva Vijesti

Hrvatski kompozitor, gitarista, aranžer i dirigent Đelo Jusić preminuo je danas u zagrebačkoj bolnici u 81. godini, objavio je Dubrovački dnevnik.

Đelo Jusić, rođen 26. januara 1939. godine, najpoznatiji je po djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestarske muzike.

Jusić je bio umjetnički direktor budvanske ,,Pjesme Mediterana”.

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav ,,Dubrovačke trubadure”. Njegova muzička djela izvodili su brojni izvođači, kao što su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, kompozicijama ,,Dalmatinski lero”, ,,Zapjevajmo prijatelji”, ,,Mladosti, moja lijepa radosti”, ,,Volim te budalo mala”, ,,Zagrljeni”, ,,La musica di notte”, ,,Stare ljubavi”, ,,Sinoć sam htjela” i druge.

Kao dirigent, Đelo Jusić je nastupao na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov kompozitorski rad proteže se i na orkestralnu (svita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorija De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku muziku (Zlatna arena za muziku u filmu Dubrovački suton, 1999).

Snimio je i nekoliko albuma s dubrovačkim klapama ,,Ragusa” i ,,Maestral”.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Izvor: Vijesti.me