Porto Novi
ART PREPORUKA

PODGORICA: Predstavljen kalendar kulturnih događaja 2019

Danas je na press konferenciji predstavljen programski koncept kulturnih sadržaja koje realizuje Sekretarijat za kulturu i sport u saradnji s ustanovama kulture čiji je osnivač Glavni grad Podgorica.
Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović govorila je o kulturnim smjernicama kojima će se Sekretarijat rukovoditi u narednom periodu.
– Posljednjih godina, sveukupan i dinamičan razvoj grada Podgorice istovremeno prate različiti razvojni procesi i promjene u oblasti kulture. Glavne snage i potencijali kulturnog sektora u Podgorici se mogu prepoznati u rastućem umjetničkom potencijalu, inovativnim i interdisciplinarnim umjetničkim projektima, inicijativama u oblasti kulturne baštine, kulturne infrastrukture i aktivnostima u oblasti međunarodne saradnje. Broj umjetnika evidentno raste. Njihovo prisustvo i aktivnost je sve veća, što neminovno vodi ka inovaciji i razvoju različitih projekata, bez obzira u kom sektoru ili oblasti kulture djeluju. Prioritet nam je da obogatimo kulturni život, a na temelju dosadašnjeg kvalitetnog rada prethodne uprave, polazeći od onoga što imamo, koristeći kreativni potencijal Podgorice želimo da damo poseban pečat identitetu grada, odnosno imidž modernog, eksperimentalnog i savremenog grada – kazala je ona.

O Kalendaru kulturnih događaja, sekretarka Medigović kazala je će on doprinijeti promociji cjelokupne kulturne ponude. Kalendarom su obuhvaćeni sadržaji počev od Podgoričkog proljećnog pazara, preko Podgoričkog kulturnog ljeta, Underhill Fest-a. Džada Film Fest-a, Džez festival, City groove Festivala, do kraja godine.

Direktori ustanova kulture Glavnog grada Podgorice, govorili su o programima koji će se u narednom periodu realizovati u gradu. Direktorka JU Gradsko pozorište mr Nela Savković–Vukčević najavila je koprodukciju sa JU ,,Barski ljetopis”.
– Predstava ,,Don Kihot”, u režiji Andraša Urbana, premijerno će biti izvedena 20. jula u okviru Festivala ,,Barski ljetopis” – kazala je Savković-Vukčević.

Direktor JU Muzeji i galerije Podgorice Sead Đokaj najavio je otvaranje izložbe radova Miodraga Dada Đurića, u utorak, 14. maja u prostoru Muzeja i galerije Podgorice u 20:00 sati. Ustanova će realizovati Noć muzeja 17. maja u holu JU Muzeji i galerije Podgorice.