MAGAZIN PREPORUKA

NIJE PMS: Četiri razloga zbog kojih je vaša žena živčana

ljuta žena

                                                                                                                           imgbuddy.com

Mnogi muškarci će reći: Moja žena je stalno živčana. I ne znam zbog čega! Nije riječ o PMS-u (predmenstrualni sindrom), kojem se najčešće pripisuju  ,,zasluge” lošeg ženinog raspoloženja. A i PMS je samo privremen. U čemu je onda problem?

1. Na žene se gleda drugačije

Ako imate dijete i njegova majka je na putu ili ste jednostavno vi preuzeli na sebe jedan dan kompletnu brigu o vašem potomku, može biti čak i ,,slatko” ako dijete dovedete u školu ili vrtić s tragovima boje na licu. ,,O , tata, igrali ste se s djetetom”, jedan je od stavova koji zasigurno pritom neće izostati. No, ako takvo dijete u vrtić ili školu dovede majka, ljudi će se pitati: Je li ona alkoholičarka ili nešto slično?

S takvim ,,teretom” na leđima, ženama je teže nego muškarcima, jer je njihova odgovornost, ili barem smatraju da mora biti, većina kućnih i porodičnih obaveza.

I sasvim je u redu imati stav: Briga me šta će drugi misliti o meni.

Sve dok ne postanete roditelj. Tada se situacija mijenja i nije više svejedno šta će neko misliti o vama dok odgajate novog čovjeka. I to nosi sa sobom veliku dozu stresa i obaveza, uz one poslovne koje ima svaka zaposlena žena.

2. Žene su intuitivnije od muškaraca

Iako je češća situacija da su muškarci ti koji ne podnose kašnjenja, ovdje je riječ o nečem drugom. Ako ste tip koji se neće previše uzbuđivati oko toga hoćete li kod svojih roditelja na nedjeljni ručak doći 10 ili 15 minuta kasnije, žena će biti pod stresom spremajući se za izlazak jer zna da će, ako zakasnite, svekrva kriviti nju, a ne svog sina. I znate šta? Ženska intuicija pokazaće da je najčešće u pravu. I žene su svjesne toga te su ,,unaprijed” živčane za sve krivice koje neutemeljeno panu na njih.

3. Ženama treba više sna nego muškarcima

Uprkos tome, žene su te koje se češće ustaju po noći kada dijete plače, kasnije odlaze na spavanje dok obave sve dnevne porodične  i kućne obaveze te se ranije bude kako bi ujutro sve pripremile na vrijeme. Nedostatak sna, uz sve obaveze kojima im je prožet dan, dovode do češćeg stanja živčanosti kod žena.  I niko ne treba da im zamjera zbog toga.

4. Žena želi da se čuje i njen glas

Žene su drukčijeg karaktera nego muškarci i stalo im je do toga da ono što im znači naiđe na razumijevanje. Žene su osjetljivije, emotivnije i ako ono što pričaju ne naiđe na plodno tlo, lako će kod njih uzrokovati stres. Nemojte banalizovati ono što vam žena govori, jer čak i ako vama to ne izgleda nimalo bitno imajte na umu da druga strana to možda doživljava drukčije.