Porto Novi
ART PREPORUKA

ZVANIČNO: Brusu Dikinsonu uručeno priznanje ,,Počasni građanin Sarajeva”

Foto: S. Saletović

Brusu Dikinsonu, frontmenu britanskog benda ,,Iron Maiden”, u sarajevskoj Vijećnici uručeno je priznanje ,,Počasni građanin grada Sarajeva”.

Dikinson je, podsjeća Avaz.ba, svjesno preživio golgotu da bi došao u opkoljeno Sarajevo i održao koncert u Bosanskom kulturnom centru.

– Nevjerovatno je da sam došao ovdje nakon 25 godina i koliko moj dolazak zapravo znači građanima Sarajeva. Izuzetno mi je drago što sam dobio ovu simboličnu nagradu. Želio bih je podijeliti s građanima Sarajeva koji su preživjeli opsadu i koji su za vrijeme rata bili tu. S ljudima koji su trenutno u ovoj prostoriji. Zaista je ovo velika čast – rekao je Dikinson.

Nagradu ,,Počasni građanin Sarajeva” Dikinsonu je dodijelio gradonačelnik grada Sarajeva Abdulah Skaka.

– Dolazak Brusa Dikinsona 1994. godine zapravo bio je trenutak kada smo znali da ćemo preživjeti, da će Sarajevo preživjeti i da će Bosna i Hercegovina preživjeti. Drago mi je da smo formalizovali ovaj čin i što smo dodijelili ovu nagradu, iako je ona samo simbol onoga što građani Sarajeva osjećaju u srcima – rekao je Skaka.

Dikinson je u Sarajevo stigao sinoć da bi prisustvovao događaju koji je upriličen povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva.

Povodom herojskog čina dolaska Dikinsona sa prijateljima, muzičarima Aleksom Elenom i Krisom Dejlom snimljen je veličanstveni film ,,Scream for me, Sarajevo”, koji na poseban način govori o opkoljenom Sarajevu kroz prizmu nenajavljenog tadašnjeg koncerta 14. decembra 1994.

Izvor: avaz.ba