Porto Novi
ART PREPORUKA

PRVI DAN PODGORIČKOG SAJMA KNJIGA I OBRAZOVANJA: Predstavljeni ,,Njegoševi dani”

Prvog sajamskog dana predstavljen je i međunarodni slavistički skup ,,Njegoševi dani”, koji daje značajan doprinos razvoju njegošologije i montenegristike, kao i južne slavistike uopšte. Najvažniji cilj ove naučne manifestacije je promovisanje i naučno utemeljena interpretacija Njegoševog stvaralaštva, crnogorske i ostalih južnoslovenskih književnosti.
O ,,Njegoševim danima”, koji se održavaju od 2008. godine, govorila je prof. dr Rajka Glušica, ističući da se ovom naučnom skupu ,,redovno odazivaju slavisti iz skoro svih evropskih zemalja, sa najvažnijih slavističkih katedara, dajući mu prestižni karakter i istinski međunarodni značaj”.
,,Njegoševi dani” će ove godine biti održani od 4. do 7. septembra u Kotoru.
Zbirku poezije ,,Prolaznost” autora Edina Smailovića, istaknutog kulturnog radnika i rukovodioca u JU Centar za kulturne djelatnosti ,,Vojislav Bulatović – Strunjo” iz Bijelog Polja, predstavio je Kemal Musić, direktor ,,Ratkovićevih večeri poezije”, ističući sličnost Smailovićevog poetskog izraza sa poezijom Čarlsa Simića.
Edin Smailović je rođen 1980. godine i po struci je istoričar.
Zbirku ,,Prolaznost” je objavila JU ,,Ratkovićeve večeri poezije” u ediciji ,,Književne paralele” i ona predstavlja autorov književni prvijenac u kojem on preispituje sebe i svijet koji ga okružuje, ukazujući na značaj hrabrosti koju čovjek mora ispoljiti ako želi živjeti samo za sebe i svoje stavove.
Sami autor se kritički osvrnuo na aktuelni trend u poetskom stvaralaštvu Crne Gore, naglašavajući da se nije mnogo odmaklo od tradicionalnih formi, te da je primjetna sklonost kompromisima i odsustvo hrabrosti da se „javnosti stavi prst u oko”.
Četrnaesti Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja bio je prilika i za druženje sa hrvatskim piscem i režiserom Predragom Ličinom. Povod njegovog gostovanja bio je njegov aktuelni debitantski književni projekat, zbirka novela ,,Bljuzga u praskozorje”, objavljena početkom ove godine, kao i debitantsko filmsko ostvarenje, zombie – komedija ,,Posljednji Srbin u Hrvatskoj”, snimljena u hrvatsko – srpskoj koprodukciji, u februaru premijerno prikazana na beogradskom FEST-u, a koju sam autor označava kao ,,komičnu apokalipsu”.
O književnom i filmskom stvaralaštvu Predraga Ličine govorili su režiser Zoran – Zonjo Marković i književni urednik Kruno Lokotar, ističući da ,,Bljuzgu u praskozorje” karakterišu ,,savršena priča, zaokruženi i profilisani likovi i odlični dijalozi, proizišli iz duha stripa”.
Predrag Ličina je rođen 1972. godine. Filmsku i TV režiju studirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je dokumentarne filmove, kao i humorističku seriju za mlade ,,Nedjeljom ujutro, subotom navečer”. Prvi kratki igrani naučno – fantastični film „Teleport Zovko“ režirao je 2013. godine.