Porto Novi
ART PREPORUKA

PARIZ: Umrla francuska režiserka Anjes Varda

Foto: AFP

Legendarna francuska režiserka Anjes Varda preminula je nakon kraće bolesti, piše Guardian.
– Rediteljka Anjes Varda preminula je u svom domu nakon kraće borbe s rakom. U posljednjim trenucima života bila je okružena članovima porodice i prijateljima – saopštila je porodica.
Varda je pripadala ,,lijevoj obali” francuskog Novog talasa. Bila je najstarija osoba koja je dobila nominaciju za Oskara za životno djelo prošle godine.
Anjes Varda rođena je u Briselu 1928. godine. Studirala je istoriju umjetnosti na Sorboni, a zatim se obrazovala za kustosa na Ekol di Luvru. Od početka 50-ih radi kao profesionalna fotografkinja, a svoju filmsku karijeru započela je u okviru Left Bank Cinema, grupacije u kojoj su, između ostalih, djelovali Alan Rene i Kris Marker.
Fokusirana na dokumentarni realizam, komentarisala je društvenu stvarnost, a posebno se bavila feminističkim pitanjima.
Poznata je po filmovima ,,La Pointe Courte” (1954), ,,Cléo from 5 to 7” (1961), ,,Vagabond” (1984), ,,Jacquot de Nantes” (1991), ..The Gleaners and I” (2000).

Na proteklom Berlinalu predstavila je posljednji film ,,Varda by Agnes”, a dobila je počasnu nagradu za kameru. Na Barlinalu je učestvovala četiri puta u trci za Zlatnog medvjeda, a 1965. godine dobila je gran pri žirija za ,,Le Bonheur”.

Anjes Varda utrla je put za druge rediteljke i postala sinonim za prava žena i njihovu borbu u svijetu filma koji je bio fokusiran na muškarce.