Porto Novi
MODA PREPORUKA

TREĆI DAN VANCOUVER FASHION WEEK: Raznovrsnost kulture u punom sjaju

Srijeda je bilo veče sa fokusom na kanadske dizajnere, od Britanske Kolumbije do Ontarija.
Osam dizajnera sa Vankuver komjuniti koledža, odsjeka za modni dizajn i produkciju, prikazali su na početku večeri svoj rad. Ređale su se kreacije od onih muških inspirisanih šezdesetim do azijskih lanenih svečanih haljina i tamnih odjevnih predmeta sa tehnološkom tematikom. Svaki student je donio jedinstven stil sa zanimljivom pričom eksplozivnom muzikom. Istakle su se scene pravo iz garderobe Astrid Šapiro, filmski prikaz moći i ponovnog rođenja Sanaz Azad i linije inspirisane kraljevskom porodicom Mahnaza Guja. Kreacije su bile odraz napornog dvogodišnjeg rada i snažnog argumenta angažovanih novih dizajnera koji dolaze iz Vankuvera.

This slideshow requires JavaScript.

Žensko resursno Udruženje Atira predstavilo se kolekcijom sopstvene inicijative EWMA (Preduzetnice stvaraju umjetnost – Enterprising Women Making Art), koja služi kao podrška umjetnicama vankuverskog predgrađa Istsajd. Kolekcijom su oduševile publiku već na početku, prikazavši raznobojne krznene komade i dugu akva večernju haljinu. Ručno rađeni dodaci sadržali su niz vještina koje posjeduju članice EWMA, od raznog nakita do cvjetnih i leopard traka koje su doprinijele dubini kreacija. Izuzetno rađeni vuneni predmeti upotpunili su dobru, raznorsnu kolekciju vrijednih umjetnica u četvrtoj uzastopnoj godini EWMA na Vankuverskoj nedjelji mode.

This slideshow requires JavaScript.

,,Nöelziñia”, linija koju je stvorio dizajner iz Ontarija Noel Baptista, prikazala je izvanrednu kolekciju cvjetnih, nježnih nabora i ,,teške” draperije. Kolekcija je nazvana ,,Fleurs presses” zbog rustičnog asortimana, zasnovanog na ideji očuvanja lijepih sjećanja, poput cvijeća presovanog među stranicama knjige. Čuo se zvuk violine u pozadini dok su modeli hodali pistom sa cvjetnim krunama na dugim kovrdžavim kosama. Kreacije su bile eterične i sanjive, ovaploćenje ženstvenosti. Cvijeće je bilo elegantno prikačeno na odjeću, naglašavajući promišljeno svaki nabor. Nekoliko komada bilo je nježno izlizano na kraju, što je davalo bogati boemski osjećaj. Glatka svila i šifon s naznakama bogatog baršuna stvorili su zadivljujuće iskustvo za publiku.

This slideshow requires JavaScript.

,,Su Moda Collection”, prvi brend iz Otave, stvorile su majka i kćerka Samra Mohamed i Fatia Mohamed, donoseći moćan istočnjački uticaj na pistu. Modeli u dugim lepršavim odjevnim predmetima prikazivani su uz bogate zvuke arapske muzike. Kruti materijali sa pozlaćenim vezom pomaljali su se iz pastelnih tonova na svili i lanu, pažljivo biranih iz Dubaija, Kuvajta i Nju Delhija, stvarajući prelijep sklop boja i bogatih tkanina. Modeli su nosili luksuzne detalje na glavi ukrašene kamenjem i biserima. Neke od njihovih odora labavo su bile vezane oko struka, a resice se njihale dok su hodale. Ostali ogrtači su bili otvoreni. Odjeća je bila skromna, a opet privlačila pažnju, stvarajući protok prelijepih umjetničkih djela.

This slideshow requires JavaScript.

,,Rowes Fashion”, kanadski brend Rebeke Rau, prikazao je simpatičnu i nosivu kolekciju. Pod nazivom ,,Solid Ground” otvorena je kratkom, pletenom mini-suknjom u paru sa čipkastim, providnim topom. Specijalizovano je uparivala neobične paterne poput čipke, pletiva i tamno cvjetnih detalja. Kolekcija suknji, koktel-haljina i jakni od jednostavnih komada napravila je one koji su se isticali kombinacijom uzoraka i malim čipkanim detaljima na rubovima i rukavima.

This slideshow requires JavaScript.

Egipatska dizajnerka Nada Marzuk za ,,Authentique” publiku je odvela u drevni svijet. ,,Divine Adoratrice”, kolekcija inspirisana naprednom ženom iz osamnaeste dinastije Egipta, imala je nekoliko detalja, poput srebrnih šljokica i grafike, koji su zaokupili pažnju prikazujući arhitekturu Egipta. Sadržavajući nekoliko kreacija, od dnevne varijante do svjetlucave večernje, kolekcijom se, takođe, poigravala dimenzijama kroz suprotstavljene linije. U kolekciji se našlo i nekoliko prepoznatljivih papuča ovog brenda. Iako je bila inspirisana drevnom dinastijom, linija je bila pristupačna stilizovanoj, modernoj ženi.

This slideshow requires JavaScript.

,,Soojinu”, marka koju je stvorio Suđin Vu iz Britanske Kolumbije, crpi nadahnuće iz Vuovog bogatog korejskog nasljeđa u cilju kreiranja jedinstvene kolekcije inspirisane šamanizmom. Kolekcija je sadržala tradicionalne šamanske nijanse – crvenu, plavu, žutu i zelenu, u stvaranju ćudljive i neobične revije. Sadržala je muške i ženske kreacije, te nadišla rodne uloge kroz oblačenje muškaraca u uske suknje, skoro u obliku sirene, pored trikoa sa isprepletanim žutim šljokicama. Koristeći raznovrsne materijale poput kože, krzna i džinsa, ljepota i dubina Istoka donijeta je na pistu Vankuverske nedjelje mode.

This slideshow requires JavaScript.

Zasijala je na modnoj pisti za Žensko resursno udruženje Atira i reviji ,,Rowesa” 18-godišnja Kidist iz Toronta kojoj je na Vankuerskoj nedjelji mode ispunjen san da bude manekenka. Kroz fondaciju ,,Make-A-Wish”, Kidist, koja boluje od imunodeficijencije, mogla je da ispuni jednu svoju istinsku želju, da bude manekenka, i ona se ostvarila na Vankuverskoj nedjelji mode.
O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com