Porto Novi
MODA PREPORUKA

VANKUVERSKA NEDJELJA MODE-DRUGI DAN: Jedinstvene kolekcije sa eksperimentalnim tkaninama


Utorak je bilo veče da se prikažu jedinstvene kolekcije koje su ostavljale bez daha, eksperimentalnih tkanina.
Drugi dan Nedjelje mode u Vankuveru otvoren je kolekcijom ,,Celestial” Melise Jin u okiru brenda ,,Mel Elegance”. Melisa je kinesko-kanadskog porijekla i donosi multikulturalnu estetsku i minimalističku udobnost luksuznog odmarališta. Inspirisana ljetom provedenim u Nacionalnom parku Dilejni na Aljasci, Melisine kreacije definisane su lepršavošću i toplim cvjetnim šarama na svili i lanu. Zvukovi i prizori divljine Aljaske ogledaju se kroz boju i detalje u kolekciji koja prelazi iz crnih i cvjetnih karnera u bijelu čipku. Haljine dužine do poda u ružičastim i crvenim bojama zaokružile su reviju. Odjevne kombinacije upotpunjene su plavim i ružičastim slamnatim torbama za plažu.

This slideshow requires JavaScript.

Nakon Melise Jin kolekciju je prikazao dizajner iz Britanske Kolumbije Tajler Alan Džejkobs u okviru brenda ,,TAJ House of Talents”. Član Skvamiša, Džejkobs je kreirao tradicionalnu nošnju obalnih Sališa, integrisanu sa modernim tkaninama i krojevima. Njegova kolekcija kretala se od crnih odjevnih kombinacija do plavih i srebrnih detalja i lepršavih plaštova u crnoj i boji trešnje. Izgled je bio upotpunjen ombre žuto-crvenim oznakama na licu i crvenim ružom na usnama. Frizura je bila naglašena pletenicama i detaljima od kože i krzna. Tajler je svoj rad istakao  tradicionalnim motivima Prvih nacija kojima su ukrašene haljine i suknje.

This slideshow requires JavaScript.

Kolekcija brenda ,,Profanity by LillzKillz” bila je u skladu s imenom. Skandalozna kolekcija 21-godišnje dizajnerke iz Britanske Kolumbije sadržala je modele različitih veličina koji su prošetali pistom u odjevnim kombinacijama kakve nismo vidjeli ove nedjelje. Crpeći inspiraciju iz modne kulture ekstremnih sportova na snijegu, mogli su se vidjeti štapovi, velike kapuljače ukombinovane sa uskim mini-suknjama, a u jednom trenutku izlagale su cijela leđa i pozadinu publici. LilzKilz se nije obazirala na uloge polova, obuvajući muške modele u klasične crne štikle, a ženske u čizme za snijeg. Živopisna paleta narandžaste, žute i grafike iz kulture snoubordinga devedesetih godina ,,borila” se za pažnju u nizu neprozirnih, pufnastih i bijelih krznenih tkanina. Rezultat je ekscentrična i, da li je potrebno to naglasiti, profana kolekcija.

This slideshow requires JavaScript.

,,Camilla & Castillo”, izazovna linija venecuelanske dizajnerke Kamile Kastiljo, sadržala je niz odjevnih kombinacija koje su slavile žensko tijelo. U kolekciji se poigravala sa geometrijskim kompozicijama kroz višeslojne rubove i isprepletane linearne linije. Metalik dodaci i pažljivo skrojene kreacije stvorili su liniju koja je višedimenzionalna i kontradiktorna. Cjelokupan efekat bio je pretvoriti jednostavne komade odjeće, poput pensil suknje i topa, u one koji su seksepilni i sa stavom.

This slideshow requires JavaScript.

,,Radastylecollection” bjeloruske dizajnerke Tatjane Sičove bila je simbol bezvremenske, lijepe elegancije. Kolekcija ,,Orbit of Time” donijela je klasične komade koje laskaju figuri, senzualnih tkanina koje su se izdvajale majstorstvom u finim detaljima. Prelijepe lepršave haljine u svili i satenu zaokupljale su pažnju gostiju okovratnicima, nabranim rukavima, karnerima na rukavima i detaljima oko struka. Kolekcija je bila koherentna, elegantna i zadivljujuće senzualna.

This slideshow requires JavaScript.

Japanska dizajnerka Mičiko Ueda predstavila je drugu kolekciju svog brenda ,,Glaze Kohl” koja je prikazala 20 godina iskustva Mičiko kao vlasnice vintidž radnje u Osaki. Ova kolekcija inspirisana je bojom japanskog proljeća u kojoj Mičiko pokazuje majstorstvo sa vunenom i plišanim materijalima. Mudro odabrani i eleganti dodaci upotpunili su lagane peplum kreacije i dale im osjećaj Pariza. Komadi su često ukazivali na uglađenu osobu koja je zadržala razdraganost, a sve to koristeći mekane materijale i prigušene nijanse. Vesela i bosa manekenka podcrtala je ovu poruku, navodeći publiku da zaplaudira dizajnerki koja zaslužuje pažnju sa svakom kolekcijom svog brenda.

This slideshow requires JavaScript.

Sedamnaestogodišnja Vankuverka Ming Lim iz brenda ,,Crazy baby” zatvorila je drugo veče revija u utorak sa kolekcijom za pamćenje ,,Sophrosyne” koja je istraživala ideju unutrašnjeg mira. Istaknuto je da je ova kolekcija rađena u trenutku samospoznaje i razvoja u životu Ming i predstavlja avangardne kreacije koje su zaokupljale pažnju gledalaca i prenosile poruku dizajnerke. Fantazija je sveprisutna kroz kolekciju, kao i slojevitost kontrasnih materijala sa avangardnim detaljima. Prozirni materijali skrivali su i otkrivali, sugerišući osjećaj prikrivene konfuzije. Štampani voz u obliku murala i slika uplakane figure koja drži srce u ruci zatvorili su istinski provokativnu reviju izuzetne mlade dizajnerke.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com