Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

MP: Ubrzo rekonstrukcije u četiri podgoričke škole od oko 100 000 eura, milion eura za školsku sportsku infrastrukturu

Milica Lekić

U četiri podgoričke škole planirani su radovi na rekonstrukcijama ukupne vrijednosti veće od 100 000 eura, saopštila je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.
Tačnije, u školi ,,Štampar Makarije” planirana je rekonstrukcija sale, u školi ,,Oktoih”, takođe, dok je u školi ,,Pavle Rovinski” planirana rekonstrukcija parketa u učionicama i fasade, a radovi su planirani i u školi ,,Vladika Danilo”. Neki od radova će početi tokom proljeća, a neki tokom ljeta, u zavisnosti od vrste radova, odnosno od toga da li bi ugrožavali redovan nastavni proces ili ne.
U sportsku školsku infrastrukturu do sada je uloženo milion eura, dodala je ona.
Kako je rekla Lekić, Ministarstvo prosvjete planira veliki investicioni ciklus ne samo u školama u Glavnom gradu, već i šire.
– Prošle godine izvođeni su radovi na više od 100 objekata, a očekujemo da i ove godine budu izvođeni radovi na sličnom broju objekata širom Crne Gore. Budžet za investicije u Ministarstvu je ove godine povećan za oko 30% u odnosu na prethodnu, i usmjeravaćemo ga kako na planirane investicije, takoi na potrebe škola koje se budu ,,u hodu” otvarale. U ,,Štampar Makarije” i ,,Oktoih” biće uloženo po 30-ak hiljada eura od Ministarstva prosvjete i otprilike još toliko od strane Ministarstva sporta, a značajne su iinvesticije u druge dvije pomenute škole – ,,Pavle Rovinski” i ,,Vladika Danilo””.
Nataša Vlahović, direktorica škole ,,Štampar Makarije” rekla je da je u njihovoj školi počela realizacija projekta rekonstrukcije sale u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta. Ovo je samo jedan od projekata koje planiju za naredni period, a kojima stvaraju zdrave mlade naraštaje, dodala je ona.
Mirjana Radulović, direktorica ,,Oktoih” škole, istakla je, takođe, važnost radova na rekonstrukciji školske sale.
– Ministarstvo prosvjete i sporta zajedno će rekonstruisati salu, s tim što će Ministarsvo sporta raditi na rekonstrukciji parketa, a naše resorno Ministarstvo će rekonstruisati svlačionice i toalete. Osim toga, za vrijeme zimskog raspusta investirali smo u dva informatička kabineta kupivši opremu i pojačavši internet, a radili smo i na školskoj biblioteci. Trenutno radimo i na parku ispred škole, u kome naši mališani provode vrijeme – kazala je Radulović.
Dijana Laković, direktorica škole ,,Pavle Rovinski” saopštila je da je u prethodnom periodu rađena analiza potreba njihove škole,  što je rezultiralo planovima za rekonstrukciju fasade škole, kao i školskog parketa u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Osim toga, škola intenzivno radi na drugim, manjim projektima poput radova na parkingu škole, svjetlarniku i drugom.