Porto Novi
ART PREPORUKA

SFF: Kasalica snima jedan od kratkih filmova koji će otvoriti Cannes Directors’ Fortnight 2019

Crnogorski režiser Dušan Kasalica je među pet autora iz svijeta i pet autora iz regiona koji će zajedno raditi na pet kratkih desetominutnih filmova koje producira Sarajevo Film Festival (Obala Art Centar). Omnibus kratkih filmova nastao u Sarajevu otvoriće ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight (Quinzaine des réalisateurs) u Kanu.

Filmovi koji će se snimati u Sarajevu su ,,Love supreme”, čiji su autori Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija), ,,Red stain”, autori Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Cafka (Grčka / Danska), ,,The sign” Eleonore Veninove (Makedonjia) i Jone Rozenkira (Izrael / Švajcarska), ,,Mommy” Maše Šarović (Srbija) i Šaron Andželhart (Izrael) i ,,Spit” čiji su autori Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Karolina Markovic (Brazil).

Rad na ovim filmovima okupiće međunarodnu glumačku ekipu. U filmovima će glumiti Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević i drugi.

Filmovi nastaju u okviru projekta Southeast Europe Factory prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominik Velinski i Directors’ Fortnight.

U najnovijem izdanju ovog projekta udružili su snage sa Sarajevo Film Festivalom, Filmskim centrom Srbije, Makedonskom agencijom za film, Filmskim centrom Slovenije i Filmskim centrom Crne Gore i Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo u realizaciji projekta Southeast Europe Factory, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.

Deset autora će, takođe, imati priliku da predstave prvi dugometražni filmski projekt učesnicima Filmskog festivala u Kanu (Cannes Film Festival) i Marketa: kupcima, agentima, predstavnicima medija i distributerima.

Izvor i foto: SFF