Porto Novi
DRUŠTVO NAŠE PRIČE

PODGORIČANKA TAMARA PEROVIĆ NA STUDIJAMA U AUSTRIJI: Oduševljava biblioteka na šest spratova

,,Budi neustrašiv u nastojanjima da uspiješ u onome što te pokreće”. Ova rečenica, odnosno misao prati Podgoričanku Tamaru Perović već godinama zbog čega je, između ostalog, ispunila želju da studira van Crne Gore, te je jedan semestar provela na Ekonomskom univerzitetu u Beču (Wirtschafts Universität – WU).

Kako je ispričala za MNE magazin, pošla je u Austriju po osnovu CEEPUS programa mobilnosti. Prisjeća se da je još kao srednjoškolka bila uvjerena da je studiranje u inostranstvu jedinstvena prilika za unapređenje znanja, rad na sebi, upoznavanje strane kulture i ljudi, ali i sticanje posebnog životnog iskustva.

-Tada nisam imala dovoljno hrabrosti da se upustim u tako nešto, ali sam studentske dane dočekala sa željom da iskoristim prilike koje se pružaju studentima u pogledu studija u inostranstvu. Kao brucoš prijavila sam se za svoju prvu razmjenu u Ljubljani, a kasniji rezultati omogućili su mi put za Beč – rekla je ona.

Školarina

Kako su, pojašnjava ona, njene studije u Beču bile dio programa za srednjeevropsku razmjenu studenata, bila je oslobođena plaćanja školarine. Komentarišući koliko joj je, zapravo, bilo teško da se upiše, imajući u vidu da je strankinja, kaže da se, budući da se prijavljivala u sklopu i po pravilima programa razmjene, sam proces prijave razlikovao se od onog koji moraju proći potencijalni budući redovni studenti. Da bi postala studentkinja na razmjeni na pomunutom univerzitetu, preduslov je bio, navodi Tamara, da je strankinja.

-I prije nego što sam postala student na WU- u brojke su zaista upućivale da se radi o nečemu impresivnom – univerzitetski kampus koji se proteže na 100.000 kvadratnih metara, 22.000 studenata posvećenih izučavanju ekonomskih nauka (poređenja radi – u 2017/18 ukupno studentska populacija u Crnoj Gori iznosila je približno toliko ), biblioteka na šest spratova koja rapolaže sa više od 600.000 naslova- priča ona.

I zaista, kako dodaje, kada se našla u takvom naučnom centru, gdje svaki četvrti student dolazi sa različitog kraja svijeta, nastava se semestralno izvodi na 450 ekonomskih predmeta, a nastavni kadar ima ,,zadivljujuće akademske i poslovne karijere”, shvatila je da su se njena razmišljanja, ne samo po pitanju nauke koju studira, već i pogledi na svijet i ambicije zaista promijenili.

Ističe i kako Ekonomski fakultet u Beču veliku pažnju posvećuje vannastavnim aktivnostima.

-Na Univerzitetu postoje istraživački instituti, Centar za učenje stranih jezika, ali i prostor za upražnjavanje sportskih aktivnosti. Ne samo da Univerzitet svojim studentima nudi mogućnost da se oprobaju u aktivnostima edukativnog, rekreativnog ili zabavnog karaktera, već je i Beč grad koji može zadovoljiti društvene, kulturne i životne potrebe različitih profila ličnosti- rekla je ona.

Studenti

Trudila se, kako navodi, da vrijeme provedeno tamo iskoristi da proširi svoja znanja i stekne nova iskustva.
-Život u domu sa internacionalnim studentima zaista je imao mnogo prednosti. Vrijeme provedeno sa njima zasigurno jeste jedna od najljepših uspomena koje nosim sa razmjene- kazala je Tamara.

U Crnoj Gori je normalna pojava da mladi dugo žive sa svojim roditeljima pod istim krovom, a naša sagovornica priča da se tamošnja situacija po tom pitanju mnogo razlikuje.

-Svakako da su porodično vaspitanje, mentalitet sredine, ali i neupitno bolji životni standard, doprinijeli da je austrijska omladina nezavisnija i samostalnija u odnosu na nas. Rekla bih da su vrijednosti koje njeguju i životne vizije takve da se mladi ranije odvaže da odu iz roditeljskog doma, pri čemu, to ne znači da, kako mi stereotipno posmatramo, zaboravljaju svoje korijene – navela je ona.

Govoreći o planovima, Tamara kaže da su oni koji se tiču dalje karijere zaista podložni čestim promjenama.

-Još uvijek osluškujem svoje želje i razmatram mogućnosti koje nudi nauka koju studiram. Zasigurno bih željela da se moja karijera kreće u međunarodnom pravcu. Voljela bih da dalje studije nastavim u inostranstvu – zaključuje naša sagovornica.

N.Đ.