Porto Novi
ART PREPORUKA

BAFTA: Najviše priznanja za ,,The Favourite”, Kuaron najbolji režiser, ,,Roma” najbolji film

Olivija Kolman (foto: The Sun)

Nagrade BAFTA dodijeljene su večeras u Rojal Albert holu u Londonu.
Najviše priznanja, sedam, osvojila je ekipa ostvarenja ,,The Favourite”, režisera Jorgosa Lantimosa – Olivija Kolman najbolja je glumica, Rejčel Vajz je najbolja sporedna glumica, ,,The Favourite” je izuzetni britanski film godine, ima najbolju scenografiju, kao i šminku i frizuru, te kostim, a ovo ostvarenje ima i najbolji originalni scenario koji su pisali Debora Dejvis i Toni Meknamara.

Najbolju fotografiju ima ,,Roma”, koje je ujedno i najbolje ostvarenje sa stranog govornog područja, a ima i najboljeg režisera Alfonsa Kuarona.

Bredli Kuper i Rami Malek (foto: The Sun)

Najbolji  glumac je Rami Malek za ulogu u ostvarenju ,,Bohemian Rhapsody”, koje ima i najbolji zvuk, dok je najbolji sporedni glumac Maheršala Ali za rolu u filmu ,,Green Book”.

Zvijezda u usponu je Leticija Rajt, izuzetan debi imali su pisac i režiser Majkl Pirs i producentkinja Lorin Dark u filmu ,,Beast”, dok najbolje adaptirani scenario su napisali Spajk Li, Dejvid Rabinovic, Čarli Vahtel i  Kevin Vilmot za ostvarenje ,,BlacKkKlansman”.
Najbolji animirani film je ,,Spider-Man: Into the Spider-Verse”, najbolji kratki animirani film je ,,Roughhouse”. Najbolji kratki film je ,,73 Cows”. Najbolji dokumentarac je ,,Free Solo”.

Rejčel Vajz (foto: The Sun)

Najbolju montažu ima ostvarenje ,,Vice”, dok se najboljim specijalnim efektima može pohvaliti ekipa filma ,,Black Panther”,
Najbolja muzika čula se u filmu ,,A star is born”.
Priznanje za izuzetan doprinos britanskoj kinematografiji osvojili su Elizabet Karlsen i  Stiven Vuli za ,,Number 9 Films”.
Voditeljka je bila glumica Džoana Lamli.

Princ Vilijam i Kejt Midlton (foto: The Sun)

Ceremoniju su uveličali princ Vilijam i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton.
B.R.