Porto Novi
PREPORUKA SPORT

LINDZI VON: Trke u Oreu sljedeće nedjelje biće posljednje u mojoj karijeri

Foto: Facebook/Lindsey Vonn

Jedna od najboljih skijašica svih vremena Lindzi Von objavila je da se poslije Svjetskog prvenstva u Oreu više neće baviti takmičarskim skijanjem.
Vonova je posljednjih godina imala velikih problema sa povredama, ali je najavljivala pohod na rekord Ingemara Stenmarka po broju pobjeda u Svjetskom kupu. Zbog toga je odlagala povlačenje, a prvobitno je planirala da karijeru završi poslije trka u kanadskom Lejk Luizu naredne sezone.

Međutim, zbog novih povreda i bolova ovogodišnje izdanje Svjetskog kupa nije teklo po planu za američku skijašicu, zbog čega je u petak objavila da je donijela konačnu odluku. To ujedno znači da je Vonova ostala bez šanse da ugrozi Stenmarka i karijeru u elitnom takmičenju završava sa 82 pobjede i ukupno 137 podijuma.

Tokom karijere, Amerikanka je osvojila četiri velika Kristalna globusa, uz 16 malih, olimpijsko zlato u spustu, kao i svjetsko, do kojeg je došla i u superveleslalomu. Na Zimskim olimpijskim igrama je osvojila još dvije medalje, a na Svetskom prvenstvu se na podijumu našla još pet puta.

Svoje posljednje trke imaće u Oreu, gdje je prije 12 godina osvojila srebra u brzinskim disciplinama. U švedskom ski centru očekuju je još dvije trke – superveleslalom u utorak i spust pet dana kasnije.

– Iza mene su dvije izuzetno emotivne nedjelje, u kojima sam morala da donesem najtežu odluku svog života, ali moram da prihvatim da ne mogu da nastavim da se takmičim. Učestovovaću na trkama spusta i superveleslaloma u švedskom Oreu sljedeće nedjelje i to će biti posljednje trke moje karijere – istakla je Von.

Njenu karijeru obilježili su impresivni rezultati, ali i dramatični padovi i brojne povrede.

Foto: Facebook/Lindsey Vonn

– Nisam željela da se zna da sam prošlog proljeća bila podvrgnuta operaciji. Veliki dio hrskavice koji se odvojio od kosti je uklonjen. Pad u Lejk Luizu prošle godine bio je bolniji nego što se činilo, ali sam nastavila da se takmičim jer sam željela da osvojim olimpijsku medalju za pokojnog djedu.

Ona se potom, tokom prošlog ljeta, oporavila i osjećala se sasvim spremnom da se ponovo takmiči.

– Tada sam doživjela novi pad u Koper Mauntinu i povrijedila sam lijevo koljeno. Pored intenzivne terapije, nisam u stanju da pravim zaokrete i skijam kao što znam da mogu. Moje tijelo je slomljeno, tako da ne može da se oporavi i ne dozvoljava mi da imam posljednju sezonu kakvu sam priželjkivala, vrišti na mene da prestanem. Vrijeme je da ga poslušam.

Odlazak u penziju nije ono što je pogađa, več činjenica da karijeru ne može da završi onako kako je željela.

– Ipak, mogu da pogledam na sva svoja odličja i da kažem da sam ostvarila nešto što nijednoj ženi u istoriji nije pošlo za rukom. To je nešto na šta ću zauvijek biti ponosna.

Tridesetčetvorogodišnjakinja je na kraju zahvalila svima koji su je podržavali i bodrili i poslala im poruku.

– Moram da vam kažem da ne odustajem, jednostavno započinjem novo poglavlje. Ne gubite vjeru u svoje snove, borite se za ono što volite i ako uvijek date sve od sebe, bićete srećni, bez obzira na ishod – zaključila je Vonova uz komentar, „Vidimo se u Oreu, daću sve od sebe posljednji put“.

Izvor: Sport klub